International

Rusia produce mai multă muniție decât SUA și Europa. Sancțiunile nu au avut efect

rusia-produce-mai-multa-munitie

Moscova a reușit să păcălească sancțiunile și controalele la export impuse de Occident. La momentul actual, Rusia produce mai multă muniție decât SUA și Europa și și-a extins producția de rachete.

SUA a cheltuit peste 40 de miliarde de dolari pentru a furniza arme Ucrainei. În paralel, americanii au încercat să limiteze și aprovizionarea militară a Rusiei. Dar acest lucru nu le-a reușit pe deplin. Drept dovadă, în prezent Rusia produce mai multă muniție decât SUA și Europa împreună.

Inițial, oficialii americani au estimat că, din cauza sancțiunilor, Kremlinul a fost forțat să își încetinească producția de rachete. Dar, de la sfârșitul lui 2022, producția industrială militară a Moscovei a început să se accelereze din nou.

Rusia a subminat controalele americane asupra exporturilor folosind serviciile sale de informații și ministerul apărării. Kremlinul a gestionat relațiile cu rețele de traficanți de arme. În mai puțin de un an de la începerea războiului, Moscova și-a refăcut comerțul cu componente critice. Soluția –  redirecționarea acestora prin țări precum Armenia și Turcia.

Vine o iarnă grea pentru ucraineni

Revigorarea producției militare a Rusiei este deosebit de îngrijorătoare pentru ucraineni. Armata lui Serghei Șoigu a folosit artileria pentru a lovi trupele Kievului de pe linia frontului. Atacurile cu rachete au fost folosite pentru a ditruge rețeaua electrică și alte infrastructuri critice. Oficialii se tem că creșterea stocurilor de rachete ar putea însemna o iarnă deosebit de grea pentru ucraineni.

Între timp, Pentagonul caută soluții pentru a-i ajuta pe ucraineni să doboare mai bine rachetele și dronele lansate de Rusia. SUA au furnizat sisteme de apărare antiaeriană Patriot și i-au determinat pe aliații să furnizeze muniție de apărare antiaeriană S-300. De asemenea, americanii le-a furnizat și alte sisteme de apărare aeriană, precum sistemele Avenger și Hawk.

Dar Ucraina nu are suficiente sisteme de apărare aeriană pentru a acoperi întreaga țară. Un atac masiv de rachete rusești ar putea copleși apărarea aeriană a țării, au declarat oficialii ucraineni.

Rusia produce mai multă muniție și tancuri

În octombrie 2022, SUA au încercat să consolideze sancțiunile asupra economiei rusești. La acea vreme, oficialii americani credeau că au descurajat țările prietene Moscovei să trimită microcipuri, procesoare și alte componente pentru armele ghidate cu precizie, precum și componente necesare pentru motoare diesel, elicoptere și tancuri.

Dar Mosocova s-a adaptat rapid pentru a asigura aprovizionarea cu piesele necesare cu propriile eforturi. Astăzi, Rusia și-au refăcut economia pentru a se concentra pe producția de apărare. Cu veniturile obținute din prețurile ridicate la energie, serviciile de securitate și ministerul rus al apărării au reușit să introducă în Rusia componentele necesare pentru rachetele de croazieră și alte arme ghidate cu precizie. Ca urmare, producția militară nu numai că și-a revenit, dar a crescut vertiginos.

Înainte de război, fabricile rusești puteau produce 100 de tancuri pe an. Acum produce 200. Conform estimărilor specialiștilor occidentali, Rusia este pe cale să producă două milioane de proiectile de artilerie pe an. Dublu față de cantitatea pe care serviciile de informații occidentale o estimaseră inițial.

Ca urmare a acestui impuls, în prezent Rusia produce mai multă muniție decât SUAși Europa. Kusti Salm, un înalt oficial estonian din cadrul Ministerului Apărării, a estimat că producția actuală de muniție a Rusiei este de șapte ori mai mare decât cea a Occidentului.

Costurile de producție ale Rusiei sunt mult mai mici decât cele ale Occidentului. De exemplu, fabricarea unui proiectil de artilerie de 155 de milimetri costă între 5.000 și 6.000 de dolari pentru o țară occidentală. În timp ce Rusia costă aproximativ 600 de dolari, a explicat oficialul estonian citat de nytimes.