Actual International

Rusia și China vor organiza exerciții navale comune în Marea Chinei de Est

Rusia și China vor organiza exerciții navale comune în Marea Chinei de Est
global.chinadaily

Tensiunile din estul continentului riscă să crească, Rusia și China urmând să organizeze miercuri exerciții navale comune în Marea Chinei de Est.

Rusia și China vor organiza exerciții navale comune în Marea Chinei de Est

Ministerul rus al Apărării a anunțat luni, 19 decembrie 2022, că renumitul crucișător de rachete Varyag, distrugătorul Mareșal Șapoșnikov și două corvete ale Flotei rusești din Pacific vor lua parte la manevre militare în Marea Chinei de Est începând de miercuri, 21 decembrie.

Oficiali chinezi au declarat că vor desfășura mai multe nave de război de suprafață și un submarin pentru acest exercițiu, care nu poate decât să îngrijoreze vecinii stagtului chinez, inclusiv Taiwanul și Japonia.

De la izolarea Rusiei, țara s-a apropiat de China, o țară care are planuri pentru o ofensivă similară în Taiwan. Beijingul, care a criticat SUA în legătură cu sprijinul acordat Taiwanului, nu a condamnat direct invazia Ucrainei, mergând doar până la a avertiza împotriva declanșării unui război nuclear, în care a spus că nu vor exista câștigători.

China și Rusia au mai colaborat în domeniul militar

Cooperarea nu este prima de acest gen, bombardierele Tu-95 ale forțelor aeriene ruse și bombardierele chineze H-6K efectuând patrule comune deasupra Mării Japoniei și a Mării Chinei de Est, potrivit AP News. De asemenea, bombardierele rusești au aterizat pentru prima dată în China, în timp ce bombardierele chinezești, la rândul lor, au zburat la o bază aeriană din Rusia.

În septembrie anul acesta, cele două țări au participat la manevre comune la care au luat parte peste 2.000 de militari, 300 de vehicule militare, 21 de avioane de luptă și trei nave de război.

Situația din Ucraina a reunit cele două superputeri în nemulțumirea față de dominația americană în afacerile mondiale. China, la rândul ei, a criticat răspunsul Occidentului la invazia Rusiei în Ucraina, pe care o pune pe seama expansiunii NATO, potrivit presei externe.