International

Rușii spionează în Marea Nordului din vase pescărești. Ar putea sabota cablurile de comunicații și eolienele de pe apă

The Admiral Vladimirsky research vessel moors in Vladivostok
Foto: sputnik.ru

Mișcările Finlandei de intrare în NATO și aceea a Suediei care curtează puternic Alianța, n-au fost de natură să încălzească inimile de la Kremlin. Mai mult, se pare că aceștia și-au intensificat puternic acțiunile de spionaj în zonă.

Astfel, a devenit publică informația care spune că Rusia are un program de sabotare a parcurilor eoliene şi a cablurilor de comunicaţii din Marea Nordului, informație ce într-o anchetă comună de presă a posturilor publice de televiziune din Danemarca, Norvegia, Suedia şi Finlanda.

007, pescarul

Acestea susţin că Rusia are o flotă de nave deghizate în traulere de pescuit şi nave de cercetare în Marea Nordului, cu echipamente de supraveghere subacvatică şi cartografiere pentru posibile acte de sabotaj.

Posturile publice din ţările nordice au difuzat astăzi primul dintr-o serie de reportaje care se concentrează asupra navei „Amiral Vladimirski”, o navă de cercetare marină care ar fi, în realitate, o navă de spionaj.

Jurnaliştii au analizat comunicaţiile ruseşti interceptate de serviciile secrete, despre care spun că indică aşa-numitele nave-fantomă care navighează în apele nordice şi care şi-au oprit emiţătoarele pentru a nu permite indentificarea exactă a locului în care se află.

În cazul războiului total

Serviciile daneze de contrainformaţii afirmă că planurile de sabotaj sunt pregătite în cazul unui conflict total cu Occidentul, în timp ce serviciile de informaţii norvegiene apreciază că programul este controlat direct de Kremlin.

Nava „Amiral Vladimirski” a  fost observată anul trecut în largul coastei scoţiene – scrie BBC, adăugând că oficialii de la Londra sunt la curent cu intenţia Rusiei de a efectua o cartografiere submarină a apelor britanice. Serviciile de informaţii olandeze au avertizat în februarie că o navă rusă a fost detectată în apropierea unui parc eolian din Marea Nordului.

O sursă din Marina Regală Britanică a declarat pentru jurnaliștii de investigație că în timpul uneia dintre misiunile sale de spionaj nava a fost reperată în imediata apropiere a șapte parcuri eoliene din largul Marii Britanii și a Olandei.

Aceasta a explicat că nava încetinește când se apropie de locurile în care se află parcurile eoliene și rămâne în zonă fără un motiv clar. Potrivit aceleiași surse, „Amiral Vladimirski” a navigat în Marea Nordului timp de o lună cu transmițătorul oprit.

Rusia a fost considerată iniţial responsabilă pentru exploziile care au distrus anul trecut conductele de gaze Nord Stream, însă alte rapoarte sugerează că ele ar fi putut fi provocate de un grup proucrainean. Investigaţiile sunt în curs de desfăşurare.

Pregătiți să genereze haos

Una dintre posibilități este ca navele să pregătească terenul pentru tăierea cablurilor de comunicații de sub Marea Nordului sau a infrastructurii care leagă parcurile eoliene de aici de țările înspre care furnizează electricitate pentru a provoca haos.

Deocamdată dovezile privind acte de sabotaj propriu-zise sunt mai limitate comparativ cu cele legate de culegerea de informații.

Serviciile de informaţii militare ruseşti, GRU, au fost, de asemenea, acuzate în trecut atât de acte de sabotaj, cât şi de otrăvirea unor persoane influente care trăiau în exil şi care au criticat politica preşedintelui Vladimir Putin.