International

Rușii tremură în fața…rușilor! Armata lui Putin și-a bombardat „din greșeală” propriul oraș

bomba in rusia
sursă foto aljazeera

Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că un avion de vânătoare rus a bombardat din greșeală orașul Belgorod, aflat în apropiere de granița cu Ucraina. Guvernatorul regional Viaceslav Gladkov a declarat că explozia a lăsat un crater uriaș de aproximativ 20 de metri lățime în centrul orașului.

Trei persoane au fost rănite și mai multe clădiri au fost avariate, a precizat acesta. Un bloc de apartamente a fost evacuat. Un avion de vânătoare-bombardament Su-34 a lansat accidental bomba, a precizat ministerul.

Nicio scuză pentru bomba lansată „din greșeală”

Ministerul Apărării a precizat că bomba a căzut joi, la ora locală 22:15 (19:15 GMT). Nu a existat nicio explicație pentru bombă, în afară de ceea ce a descris ca fiind o „coborâre anormală a muniției de aviație”.

Bomba a căzut la o intersecție a două drumuri, nu departe de centrul orașului și lângă clădiri rezidențiale. Două femei au fost transportate la spital pentru tratament, iar un bloc de apartamente cu nouă etaje a fost evacuat din cauza unor posibile daune structurale, a declarat Gladkov. O anchetă este în curs de desfășurare.

Fotografiile și videoclipurile de pe rețelele de socializare arată apartamentele avariate de explozie, iar o mașină a ajuns chiar pe acoperișul unui magazin local de lângă un bloc. Guvernatorul regional a declarat că locuitorii din Belgorod au îndurat o noapte dificilă, dar că vor trece peste. De asemenea, avioanele rusești survolează în mod regulat orașul în drumul lor spre Ucraina.

Belgorod, un oraș cu 370.000 de locuitori, se află la aproximativ 40 km de granița cu Ucraina. Se situează chiar la nord de al doilea oraș din Ucraina, Harkov, iar locuitorii de acolo trăiesc cu teama bombardamentelor ucrainene de la invazia rusă în Ucraina de anul trecut. Însă, se pare, că nu de inamici ar trebui să le fie frică, ci de propria armată, relatează BBC.

Vladimir Putin a vizitat orașul Herson din Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin a vizitat părțile controlate de Moscova în regiunea Herson din sudul Ucrainei, a anunțat Kremlinul recent. Acesta spune că a participat la o întâlnire pentru a asculta rapoartele comandanților militari.

De asemenea, Putin ar fi vizitat regiunea ucraineană Luhansk. Rusia susține că a anexat ambele regiuni, dar nu controlează în totalitate niciuna dintre ele. BBC a confirmat că Putin a vizitat zona de coastă Henicensk din Herson, dar încă nu este clar când.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că vizita a avut loc pe 17 aprilie. Cu toate acestea, imaginile postate inițial pe site-ul Kremlinului contrazic această declarație. În clipul difuzat de biroul de presă al lui Putin, președintele rus poate fi auzit clar spunând că sărbătoarea Paștelui „se apropie”. Paștele ortodox a fost sărbătorit în Rusia pe 16 aprilie, cu o zi înainte de data susținută de Peskov.

Videoclipul de pe site-ul Kremlinului a fost editat între timp, iar cuvintele „se apropie” ale lui Putin au fost eliminate.