Actual Diverse

Rușii, vaccinați anti-COVID cu doze Sputnik expirate, ca să se evite o risipă de peste 300 de milioane de dolari

Nici populația din Rusia nu o duce mai bine. După ce sunt păcăliți pe față în privința războiului, iată că și în ceea ce privește imunizarea cu vaccinul potrivit sunt amăgiți (acesta fiind un cuvânt des folosit în țările ex-sovietice, dar și în Rusia).

Rușii, vaccinați anti-COVID cu doze Sputnik expirate, ca să se evite o risipă de peste 300 de milioane de dolari

Pacienții din Moscova au primit vaccinuri anti-Covid fabricate în Rusia, dar care sunt expirate, potrivit The Moscow Times, care citează surse din sistem, dar și martori oculari.

Epidemiologii spun că vaccinurile expirate nu sunt periculoase, însă sunt ineficiente împotriva Covid-19.

Rusia are aproape 30 de milioane de doze de vaccin împotriva coronavirusului care au depășit termenul de valabilitate. Valoarea lor este de 23 de miliarde de ruble (398 de milioane de dolari), au declarat surse din ministerul rus al sănătății, pentru Moscow Times.

Deși nu a comentat oficial informațiile din spațiul public, inclusiv presă, Ministerul Sănătății din Rusia a considerat să anunțe prelungirea termenului de valabilitate, chiar după expirarea scriptică a acestuia.

Chiar reporterul de la Moscow Times, Dimitri Gladișev, a primit, de asemenea, o doză cu vaccinul rusesc Sputnik care expirase în aprilie, la centrul comercial GUM din Moscova. Când acesta a atenționat cadrele medicale indicând data de expirare înscrisă pe flacon, lui i s-a spus că personalul a primit „o hârtie” care aprobă prelungirea utilizării vaccinului. Și pentru că este și jurnalist, lui i s-au arătat și respectivele hârtii care atestau prelungirea utilizării respectivului vaccin.

Documentele respective, aprobate de ministerul sănătății de la Moscova, extind perioada de valabilitate a dozelor înghețate expirate de la șase la nouă luni și a vaccinurilor lichide de la două la șase luni. Ministerul a mai transmis, totodată, mesajul prin care personalul medical ar trebui să continue prioritizarea și folosirea vaccinurilor care au expirat în ianuarie, februarie, martie și aprilie.

O asistentă medicală prezentă la fața locului i-a spus jurnalistului că doza expirată nu face rău și că vaccinurile sunt livrate înghețate.

În fiecare zi dezghețăm un nou pachet de vaccinuri, pe care apoi le folosim de-a lungul zilei. Le aruncăm pe cele nefolosite care au fost dezghețate”, i-a spus aceasta lui Gladișev.

Și ca să-l liniștească și mai bine pe reporter, cadrele medicale i-au mai spus și că ministerul sănătății a făcut studii care dovedesc că vaccinul expirat este sigur, însă au refuzat să arate vreun document ce susține asta, după cum povestește chiar el însuși.

A ieșit din locul unde a fost supus vaccinării dar a continuat să investigheze cazul. The Moscow Times a trimis, ulterior, și  o cerere formală către ministerul sănătății cerând detalii despre studiu, însă, de asemenea, nu a primit niciun răspuns.

Doar epidemiologii intervievați de The Moscow Times au oferit informația care atestă că vaccinurile expirate sunt inutile și nu vor oferi vreo protecție împotriva coronavirusului.

La sfârșitul lunii mai, o activistă din mediul politic, Elvira Vikhareva, a spus că a fost vaccinată cu o doză expirată și a spus chiar și unde, la Policlinica Nr. 218 din Moscova.

Prima dată mi-au făcut injecția și apoi când am întrebat mi-au arătat flaconul. Eram într-un experiment medical”, a spus Elvira.

Statul oferă gratuit vaccinul expirat, în timp ce clinicile medicale oferă o doză ”proaspătă”, în termen, dar contra cost.

Clinicile private rusești ignoră recomandarea ministerului sănătății și folosesc doze „proaspete” de Sputnik, o programare în medie costând între 4.000 și 10.000 de ruble (70-172 de dolari), se arată în același material media al The Moscow Times.

Rusia raportează, în prezent, aproximativ 3.500 de cazuri noi de Covid-19 pe zi, dintre care 1.800 sunt situații critice, care necesită internare în spital. Aproape 100 de oameni mor și acum, zilnic, din cauza infectării cu coronavirus, în Rusia.