International

S-a decis: Putin nu va mai livra gaz Europei până când sancțiunile impuse Rusiei nu vor fi ridicate

S-a decis: Putin nu va mai livra gaz Europei până când sancțiunile impuse Rusiei nu vor fi ridicate

Picătura chinezească. Încet, încet, pe conductele de gaze care pleacă din Rusia spre Europa nu va mai curge nici măcar o ”picătură” de gaz. Aceasta este politica pe care o duce Rusia în momentul de față. Specialiștii spun că marile centrale nu pot fi oprite brusc de aceea se merge pe varianta pas cu pas, treptat, până la închiderea totală.

S-a decis: Putin nu va mai livra gaz Europei până când sancțiunile impuse Rusiei nu vor fi ridicate

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că vrea să reducă, în continuare, aprovizionarea cu gaze către Europa. Putin a declarat luni că Rusia nu va începe să furnizeze din nou gaz până când Occidentul nu va ridica sancțiunile impuse Rusiei.

Livrările de gaze ale Rusiei către Europa prin conducta Nord Stream 1 se vor relua integral abia atunci când „Occidentul colectiv” va ridica sancțiunile împotriva Moscovei pentru invadarea Ucrainei, scrie „Financial Times” cu referire la o declarație oficială a Kremlinului.

Cine este ”vinovatul”

Rusia a dat vina pe sancțiunile impuse de UE, Marea Britanie și Canada pentru eșecul aprovizionării cu gaze rusești prin conducta vitală care trece de la Sankt Petersburg prin Marea Baltică până în Germania. Mesajul președintelui rus a fost lansat de către portavocea Kremlinului, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin.

Anunț Gazprom

Gazprom, care deține și monopolul de stat al gazelor ruse, a anunțat vineri că va opri aprovizionarea cu gaz prin Nord Stream 1 din cauza unei defecțiuni tehnice, pe care a pus-o vina pe seama dificultăților de reparare a turbinelor de fabricație germană din Canada.

Liderii europeni au spus că nimic nu poate împiedica Gazprom să furnizeze gaze continentului și au acuzat Rusia că își armează exporturile de energie, potrivit publicației germane Heute.

Rusia continuă să furnizeze gaze Europei, prin conductele construite încă din epoca sovietică prin Ucraina, care au rămas deschise în ciuda invaziei, și prin conducta South Stream prin Turcia.

Concluzie: Dar, pentru că există și un ”dar”, Peskov a ținut să precizeze explicit că Rusia nu va relua aprovizionarea prin Nord Stream 1 până când Occidentul nu va ridica pe deplin toate sancțiunile impuse țării sale.

Foto: arhiva