Actual International

Confirmare oficială: frații teroristului Osama bin Laden au donat bani către organizația prințului Charles

Confirmare oficială: frații teroristului Osama bin Laden au donat bani către organizația prințului Charles
Foto: Prințul Charles/ doctorul zilei.ro

În ultimele zile, mass-media internațională a vorbit despre posibila legătură a prințului Charles cu Osama bin Landen. Prințul Charles ar fi primit din partea unor rude ale fostului lider Al-Qaida Osama bin Laden o donație de un milion de lire sterline pentru organizațiile sale caritabile, scrie The Guardian, citând un raport al The Sunday Times. Clarence House a respins multe dintre acuzații, spunând că decizia de accepta donația a fost luată exclusiv de către administratorii organizației Prince of Wales’s Charitable Fund.

S-a elucidat: Clarence House confirmă că frații teroristului Osama bin Laden au donat bani către organizația prințului Charles

Ediția de luni a New York Times, vine cu lămuriri în acest sens, printr-un amplu reportaj. Chiar și ziarul nostru a scris despre această poveste, cu iz de asemănare între cazul Charles și Elena Udrea, în ambele cazuri fiind vorba despre presupuse genți și valize cu bani (click aici Infoactual).

În cazul prințului, jurnaliștii străini de investigații au spus că este vorba despre mai multe situații care atestă că el sau reprezentanții lui ar fi luat bani, nu tocmai ”curați”. Lămuriri în acest sens, aduc jurnaliștii tabloidului american, astăzi.

Clarence House a confirmat că frații teroristului au donat bani către organizația caritabilă regală, dar a negat informațiile potrivit cărora prințul ar fi intermediat personal afacerea sau ar fi luat decizia de a o accepta.

Organizația caritabilă a prințului Charles a acceptat milioane de dolari de la familia lui Osama bin Laden, titrează pe prima pagină New York Times.

Faptul că este prinț nu l-a scăpat de controale

Prințul Charles, moștenitorul tronului britanic, s-a confruntat sâmbătă cu un nou control asupra finanțării organizațiilor sale caritabile, după ce un raport a constatat că una dintre organizații a acceptat o donație de 1 milion de lire sterline (1,21 milioane de dolari) de la familia lui Osama bin Laden.

Sâmbătă, Clarence House, biroul și reședința oficială a prințului, a confirmat că frații bin Laden au donat banii către organizația caritabilă regală, dar a contestat informațiile potrivit cărora prințul Charles ar fi intermediat afacerea sau ar fi luat personal decizia de a o accepta.

Fondul caritabil al Prințului de Wales ne-a asigurat că a fost luată o diligență temeinică în acceptarea acestei donații„, se arată într-o declarație publică a Clarence House.

Decizia de a accepta a fost luată doar de administratorii organizației caritabile și orice încercare de a o caracteriza altfel este falsă„, se mai arată în declarație.

Dar, The Sunday Times a relatat că prințul Charles a intermediat plata după o întâlnire privată cu Bakr bin Laden la Clarence House din Londra, la 30 octombrie 2013, la doi ani după ce Osama bin Laden a fost ucis în Pakistan. Ziarul a mai scris și că moștenitorul tronului a fost de acord să accepte donația în ciuda obiecțiilor vocale ale propriilor consilieri.

În același timp, un oficial regal, neautorizat să vorbească public, a negat că prințul a acceptat donația, a negociat afacerea sau a fost sfătuit să returneze banii, scrie New York Times.

Poveste, rezumat: După cum a relatat pentru prima dată The Sunday Times din Londra, The Prince of Wales’s Charitable Fund a primit donația în 2013 de la frații Bakr și Shafiq bin Laden, frații vitregi ai lui Osama bin Laden, fondatorul Al Qaeda și arhitectul atacurilor din 11 septembrie.

Vestea plății urmează unei serii de scandaluri regale recente, inclusiv un raport din iunie potrivit căruia prințul Charles ar fi acceptat donații în numerar în valoare de 3,1 milioane de dolari de la un miliardar din Qatar între 2011 și 2015, o parte dintre acestea fiind primite personal într-o valiză și în pungi de cumpărături.

Familia bin Laden este o familie saudită încă puternică, a cărei afacere multinațională în domeniul construcțiilor și legăturile strânse cu familia regală saudită au făcut-o extrem de bogată. Cu toate acestea, nu există nicio sugestie că Bakr sau Shafiq bin Laden ar fi sponsorizat, sprijinit sau ar fi fost implicați în vreun act de terorism. Iar familia l-a renegat pe Osama bin Laden în 1994, când Arabia Saudită i-a retras cetățenia din cauza activităților sale extremiste.