Actual Social

S-a găsit vinovatul de secetă. Fermierii vrânceni cred că rachetele anti-grindină împiedică ploaia

S-a găsit vinovatul de secetă. Fermierii vrânceni cred că rachetele anti-grindină împiedică ploaia

Mai mulți fermieri din județul Vrancea cred că sistemul de rachete anti-grindină este responsabil pentru seceta severă cu care se confruntă regiunea.

S-a găsit vinovatul de secetă. Fermierii vrânceni cred că rachetele anti-grindină împiedică ploaia

Fermierii vrânceni s-au plâns ministrului Agriculturii Petre Daea că cei care folosesc rachetele antigrindină au împiedicat ploaia, iar acesta a și demarat o anchetă pentru lămurirea situației menționate.

Situația este asemănătoare atât în Vrancea cât și în mai multe județe din România, unde oamenii dau vina, pentru calamitățile cu care se confruntă, la nivel local, pe dispozitivele care au rolul de a dispersa grindina.

Sistemul de rachete anti-grindină este cauza secetei foarte severe, cea mai grea din ultimii 70 de ani, cu care se confruntă agricultura, spun agricultorii din toată țara.

Care sunt cererile oamenilor

Oamenii spun că aceste rachete, trase în nori pentru a-i dispersa, reduc șansele de ploaie. Prin urmare, vrâncenii au cerut prefectului județului să oprească tragerile cu rachete anti-grindină.

Din păcate ceea ce se vede în câmp ne duce pe toți cu gândul la influenţa acestui sistem. Nu suntem siguri, nu putem da cu parul, dar ce se vede în câmp către asta ne duce cu gândul. Am ajuns în momente disperate”, susțin oamenii intervievați de reporterii Antena 3,

De fiecare dată când se strâng nori de ploaie și picăturile încep să curgă din cer, se trag rachete, iar norii se împrăștie, se plâng oamenii.

Județul Vrancea se confruntă, în prezent, cu o secetă foarte severă, fără precedent, care face ravagii în agricultură. Pământul pârjolit distruge marile culturi vrâncene. În acest an, recoltele de grâu au fost mult sub așteptări, iar cele de porumb și floarea soarelui sunt total compromise.

Informație. Republica Moldova, de exemplu, cumpără rachete antigrindină de la ruși cu 100 de dolari/bucată. Ele sunt folosite, într-adevăr, la primii nori de ploaie care se adună, oamenii trăind cu frica inundațiilor, care li se par mult mai dureroase decât seceta. Rachetele aruncate în aer, într-adevăr, împrăștie norii și ploaia dispare instantaneu.

Foto: arhiva/evz