International

S-a terminat cu sancțiunile occidentale asupra Rusiei? Moscova a reluat transportul de petrol pe calea ferată

tren petrol; sursă foto: stiripescurt.ro

Federația Rusă a început în acest an, pentru prima dată, exporturile de combustibil către Iran pe calea ferată, după ce cumpărătorii tradiționali au evitat comerțul cu Moscova, potrivit a trei surse din industrie și datelor privind exporturile.

Rusia și Iranul, ambele aflate sub sancțiuni occidentale, își forjează legături mai strânse pentru a-și susține economiile și pentru a submina sancțiunile occidentale pe care atât Moscova, cât și Teheranul le consideră nejustificate.

Rusia a efectuat un prim transport de petrol din acest an

Sancțiunile occidentale asupra produselor petroliere rusești din cauza a ceea ce Moscova numește „operațiunea sa militară specială” din Ucraina au remodelat piețele globale de carburanți, petrolierele urmând rute mai lungi, iar furnizorii alegând destinații și modalități de transport exotice. Iranul se află de ani de zile sub sancțiuni occidentale, având acces limitat la piețele globale.

Ministerele petrolului din Rusia și Iran nu au răspuns la solicitările de comentarii. În toamna anului trecut, vicepremierul rus Alexander Novak a anunțat începerea unor livrări swap de produseS petroliere cu Iranul, dar livrările efective au început abia în acest an, potrivit surselor Reuters.

În februarie și martie, Rusia a furnizat până la 30.000 de tone de benzină și motorină Iranului, au declarat pentru Reuters două surse familiare cu datele privind exporturile. O a treia sursă a confirmat comerțul, dar nu a putut confirma volumele.

Nevoia de consum a Iranului a depășit capacitatea de producție

Toate volumele au fost furnizate pe calea ferată din Rusia prin Kazahstan și Turkmenistan. Una dintre surse a declarat că unele încărcături de benzină au fost trimise mai departe din Iran către statele vecine, inclusiv Irak, cu camioane.

Iranul este un producător de petrol și are propriile rafinării, dar în ultima vreme consumul său a depășit producția internă de combustibil, în special în provinciile sale nordice, a declarat un comerciant de pe piața produselor petroliere din Asia Centrală. Rusia a furnizat cantități mici de combustibil Iranului cu ajutorul unor petroliere prin Marea Caspică, așa cum s-a întâmplat și în 2018, au declarat doi comercianți familiarizați cu această chestiune.

Companiile petroliere rusești sunt în prezent interesate să exporte motorină și benzină în Iran pe calea ferată, deoarece exporturile pe cale maritimă se confruntă cu tarife de transport ridicate și cu un plafon de preț impus de țările G7. Cu toate acestea, exporturile pe calea ferată se confruntă cu blocaje de-a lungul traseului, au spus sursele.

„Ne așteptăm ca livrările de carburanți către Iran să crească în acest an, dar vedem deja mai multe probleme de logistică din cauza congestiei feroviare. Acest lucru ar putea împiedica creșterea exporturilor”, a declarat una dintre sursele familiare cu livrările către Iran, potrivit reuters.com.