Actual International

Oficiali de rang înalt sunt arestați pentru contrabandă cu combustibil în Irak. Câștigurile erau uriașe

Oficiali de rang înalt sunt arestați pentru contrabandă cu combustibil în Irak. Câștigurile erau uriașe
rawabetcenter

Conform primelor informații de marți, 1 noiembrie 2022, forțele de securitate irakiene l-au arestat pe comandantul Poliției energetice din Irak, generalul-maior Ghanem Al-Husseini, pentru implicarea sa în contrabanda cu combustibil.

Oficiali de rang înalt sunt arestați pentru contrabandă cu combustibil în Irak. Câștigurile erau uriașe

Forțele de securitate irakiene l-au arestat pe șeful poliției energetice din Irak, care s-a numărat printre alți reținuți de rang înalt, arestări  efectuate în legătură cu o presupusă rețea de contrabandă cu combustibil în localitatea Basra din Irak.

Directorul poliției energetice din Basra, dar și mai mulți ofițeri din cadrul brigăzilor poliției energetice au fost arestați.

Potrivit unor surse apropiate cazului, dezvăluite de media, aceasta ar putea fi cea mai mare rețea de contrabandă cu petrol din istoria Irakului și le-ar aduce celor implicați 750 de milioane de dolari (755 de milioane de euro) anual, după cum a relatat 24.ae.

Agenția Națională de Securitate a țării a desfășurat o operațiune de securitate la scară largă în Basra în cursul nopții de luni spre marți, care a dus la ”dezmembrarea unei rețele de contrabandă cu petrol”, potrivit media locală.

Postul de știri elaph.com a dezvăluit că o persoană apropiată cazului dat a confirmat pentru ei  că rețeaua criminală era formată din cei mai înalți comandanți din cadrul Poliției energetice irakiene și că se făcea contrabandă cu aproximativ 100 de milioane de litri pe lună.

Înainte de arestarea înalților oficiali de acum, Securitatea Națională irakiană a dezvăluit că a confiscat peste un milion de litri de contrabandă și a arestat primele 117 persoane acuzate tot de contrabandă. În acest context, au fost confiscate 49 de rezervoare și vehicule destinate contrabandei.

Rezervele de petrol ale Irakului

Expertii marilor companii petroliere internationale au ajuns la concluzia ca în Irak există mai mult țitei decât se estima anterior, potrivit  „New York Times”. Rezervele de petrol ale Irakului cunoscute până acum se ridicau la aproximativ 112 miliarde de barili, iar noile zăcaminte ar putea conține până la 100 de miliarde de barili, scrie cotidianul american. Dacă aceste estimări se confirmă, Irakul s-ar apropia semnificativ de Arabia Saudită, care este primul stat în topul țărilor cu cele mai mari zăcăminte de petrol, având rezerve confirmate de 262 miliarde de barili.