Actual International

Lovitură pentru Putin. Iranul refuză să recunoască Crimeea și patru regiuni din Donbas ca fiind rusești

Lovitură pentru Putin. Iranul refuză să recunoască Crimeea și patru regiuni din Donbas ca fiind rusești
EVZ

În pofida menținerii unor ”bune relații” cu Moscova, Iranul afirmă că nu va recunoaște niciodată Crimeea și alte patru regiuni din Donbas ca fiind rusești.

Lovitură pentru Putin. Iranul refuză să recunoască Crimeea și patru regiuni din Donbas ca fiind rusești

În timpul unui interviu acordat joi, 19 ianuarie 2023, postului de televiziune turc TRT World, Hossein Amir Abdollahian, ministrul afacerilor externe al Iranului, a confirmat că Teheranul nu a recunoscut Crimeea și alte patru regiuni din Donbas ca fiind rusești.

Aceasta va fi o lovitură uriașă pentru președintele Vladimir Putin, care vede în mod clar Republica Iran ca pe un aliat. Abdollahian a insistat asupra faptului că Crimeea, RPD, RPL, Kherson și Zaporizhzhia, cu referire la respectarea legilor internaționale, sunt teritoriu ucrainean, după cum relatează gazeta.ru.

Imaginea lui Hossein Amir Abdollahian. Foto: Wikipedia

”Prin urmare, în ciuda relațiilor excelente dintre Teheran și Moscova, nu am recunoscut separarea regiunilor Crimeea, Luhansk și Donețk de Ucraina. Insistăm asupra principiului nostru consecvent în politica externă: atunci când spunem că conflictul din Ucraina nu este o soluție, credem în poziția noastră ca principiu politic fundamental”, a declarat ministrul iranian la postul de televiziune.

Ministrul iranian a subliniat totodată, în același context, că autoritățile țării ”nu se străduiesc să aplice standarde duble. Ne opunem războaielor din Irak, Siria, Yemen, Palestina și Afganistan. Și, în același mod, ne opunem războiului și strămutării oamenilor în Ucraina”.

Aproape simultan cu această declarație, a avut loc o a doua conversație, în numai zece zile, între președintele rus Vladimir Putin și omologul său iranian Ebrahim Raisi. Aceștia au discutat ”chestiuni de actualitate în relațiile bilaterale, inclusiv cooperarea în sectoarele energiei și transporturilor”, potrivit site-ului Kremlinului.

Liderii celor două țări au abordat, de asemenea, situația din Siria. ”A fost remarcată importanța continuării unei coordonări strânse în cadrul procesului de la Astana, ca mecanism-cheie pentru promovarea soluționării problemei siriene”, se arată pe același site.

Spre deosebire de țările occidentale, Iranul nu a impus sancțiuni antirusești și a pledat în mod constant pentru consolidarea relațiilor interstatale.

La 19 ianuarie 2023, ministrul iranian de externe Abdollahian și-a exprimat opinia potrivit căreia evenimentele din regiune reprezintă o situație complexă.