Actual International

S-au descoperit noi documente clasificate sustrase de la Casa Albă. Locația în care au fost găsite e asociată cu Joe Biden

foto EPA Yuri Gripas prin Agerpres
Infoactual/arhiva

Asistenții președintelui Biden au găsit un nou lot de documente clasificate, într-o a doua locație asociată cu Joe Biden, a declarat miercuri o persoană familiarizată cu situația. A fost a doua dezvăluire de acest fel în trei zile și cu siguranță va intensifica atacurile republicanilor.

Republicanii s-au bucurat de noile dezvăluiri, acuzându-l pe Biden de ipocrizie, și aceasta deoarece l-a numit iresponsabil pe fostul președinte Donald J. Trump pentru că a strâns documente sensibile la clubul și reședința sa privată din Florida.

Săptămâna aceasta, noul președinte republican al comisiei de supraveghere din Camera Reprezentanților a emis o solicitare de amploare către National Archives and Records Administration, care ar trebui să primească toate materialele foarte sensibile după ce o administrație părăsește funcția, pentru documente și corespondență.

Consilierii președintelui Biden au cercetat diverse locuri din noiembrie, când avocații săi au descoperit o mână de dosare clasificate, inclusiv materiale informative despre țări străine, în timp ce închideau un birou din Washington. Departamentul de Justiție analizează descoperirile pentru a stabili cum să procedeze.

Ce spune președintele Biden

Marți, președintele Biden a declarat reporterilor din Mexico City că a fost „surprins” să afle în toamnă că avocații săi au găsit documente guvernamentale clasificate în fostul său birou de la Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement. El a declarat că personalul său a cooperat pe deplin cu Arhivele Naționale și cu Departamentul de Justiție.

”Am fost informat despre această descoperire și am fost surprins să aflu că au existat documente guvernamentale care au fost duse acolo, în acel birou. Nu știu ce se află în acele documente” a spus Biden, citat de media americană. ”Cooperăm deplin cu revizuirea,” a mai spus președintele de la Casa Albă, adăugând că speră ca aceasta să fie finalizată în curând.

În același context, consilierul special al lui Biden, Richard Sauber, a declarat luni, că avocații au descoperit documentele în timp ce curățau birourile. Acesta le-a descris ca fiind ”un număr mic de documente cu marcaje clasificate” confirmând că ele au fost găsite în dulapul de la Penn Biden Center.

O zi mai târziu, NBC News a raportat că „o altă ascunzătoare a fost găsită într-o altă locație, nedeclarată”.

În conformitate cu reglementările guvernamentale, accesul la documentele clasificate este limitat la persoanele care sunt autorizate în prezent să le vadă, iar materialele trebuie depozitate în containere speciale de securitate pentru a limita riscul de expunere a informațiilor sensibile.

Legea privind înregistrările prezidențiale prevede că documentele oficiale de la Casa Albă, clasificate și neclasificate deopotrivă, ele trebuie predate Arhivelor Naționale atunci când o administrație pleacă.

Descoperirea celui de-al doilea lot de acte ridică noi semne de întrebare cu privire la gestionarea documentelor sensibile de către o echipă a lui Biden care s-a mândrit cu respectarea normelor și regulilor ignorate de predecesorul său, Donald Trump, relatează New York Times în ediția de joi, 12 ianuarie 2023.