Actual

Salariile dascălilor vor întârzia în luna februarie! Explicațiile ministerului de Educație

botosaninews.ro
FOTO:botosaninews.ro

Nu doar plata voucherelor pentru alimente întârzie. Se pare că și salariile angajaților din sistemul de învățământ vor fi livrate mai târziu decât ar fi trebuit.

De vină ar fi amânarea livrării kitului actualizat al aplicației Edusal. Este platforma care asigură livrarea dreputilor salariale a angajaților. în această lună noul kit ar trebui să fie actualizat cu noile date pentru salariile majorate.

Deși, ministerul Educației s-a angajat să actualizeze aplicația până la finalul zilei de ieri, se pare că acest lucru nu s-a întâmplat.

Salariile profesorilor vor întârzia în luna februarie

Liderul sindical Marius Nistor a precizat că astăzi ar fi fost ultima zi în care kitul putea fi transmis platformei Edusal. În mod normal salariile profesorilor se plătesc pe data de 14 februarie. Însă, din cauza modificărilor din platforma menționată, dascălii își vor primi lefurile aferente lunii ianuarie cu mică întârziere.

Ministerul Educației a prelungit înțelegerea cu firma SIMAVI, companie responsabilă de livrarea aplicației Edusal cu ajutprul căreia se calculează salariile angajaților din sistemul de învățământ. Șeful Federației Sindicatelor din Educație-”Spiru Haret”, Marius Nistor, a precizat că ministerul a informat sindicatele că noul kit va fi livrat până pe 8 februarie. Acesta mai transmite că ministerul Educației ”face eforturi, astfel încât programul actualizat să fie livrat unităților de învățământ într-un interval de timp care să permită plata, la timp, a salariilor”.

Președintele USLIP Iași, Laviniu Lăcustă, profesor de meseri a declarat astăzi că Ministerul Educației ”nu a transmis încă noua versiune a aplicației Edusal și pune în pericol plata la timp a salariilor. Toate semnalele pe care le-am primit astăzi din școli fac referire la faptul că banii pe luna ianuarie riscă să intre în conturile salariaților cu 2-3 zile întârziere. Această manieră de lucru este de natură să exacerbeze starea de nemulțumire din sistem.

Este fără precedent ca absolut toate categoriile de salariați să fie nemulțumiți de salarii și de condițiile de muncă. Personalul nedidactic, auxiliar, didactic și chiar directorii își manifestă nemulțumirea zilnic față de actuala stare de lucruri. În acest context luăm în calcul organizarea la începutul lunii martie a unui nou protest care să reunească TOATE categoriile menționate. Vom propune și un calendar de acțiuni care să determine Guvernul să ia în considerare revendicările noastre”, potrivit bzi.ro.

Explicațiile autorităților

Marius Nistor a mai explicat că este vital ca respectivul kit sp funcționeze corect ”Lucrurile vor putea merge bine dacă acel kit este corect, dacă va funcționa bine, pentru că din experiența pe care o avem de nenumărate ori, Edusal a dat suficient de multe rateuri, iar cei care suportă consecințele sunt cei care întocmește datele de plată și greu am înțeles, nu în ultimul rând cei care ar trebui să-și primească banii”.

Nistor atrage asupra faptului că Sindicatele se vor revolta din cauza întârzierilor” În situația în care salariile vor întârzia, în momentul acela clar că vom reacționa. Nu este normal ca salariații din învățământ să își pună întrebarea în fiecare lună dacă își vor primi salariile la timp.

Deci este obligație prin lege ca în data de 14, iar dacă 14 pica într-o zi nelucrătoare înainte de data de 14 în ultima zi lucrătoare, să îți primești salariul. Nu se poate așa ceva, ca în fiecare lună să apară probleme de tipul acesta. Ba că nu s-a semnat un contract, ba că nu s-a livrat un kit la timp, ba că sunt probleme legate de aplicația în cauză. Unii câștigă bani frumoși din așa ceva. Firma care gestionează programul respectiv câștigă niște bani. Nu este normal că rezultatul muncii lor să prezinte astfel de deficiențe”, a declarat Marius Nistor.