Actual

Salariile vor crește cu 30%! Când intră în vigoare legea și cui se adresează

Programul Național Casa Eficientă Energetic 12.500 de lei Sursa foto Antena 3 CNN
Sursa foto Antena 3 CNN

În ultima perioadă, Coaliția de Guvernare discută atât despre suspendarea angajarilor la stat, cât și despre indemnizațiile angajaților publici. Există însă o categorie de salariați, și anume angajații CFR, ale căror venituri vor crește semnificativ, care ar trebui să înceapă să primească salarii cu până la 30% mai mari de la 1 iulie 2023.

În „Statutul personalului feroviar” se precizează că majorarea salarială va intra în vigoare de la 1 iulie, iar directorul general al CFR Călători, Traian Preoteasa, a declarat că ar avea nevoie de peste 660 de milioane de lei la rectificarea bugetară pentru a o acoperi.

Salariile cresc cu până la 30%

Guvernul a întârziat în repetate rânduri executarea Legii privind Statutul personalului feroviar, care a fost adoptată în 2020 și care prevede creșteri salariale de 20-30%. Această decizie a provocat și greva majoră din decembrie 2021, în timpul căreia lucrătorii feroviari au oprit sute de trenuri.

Deși legea ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2023, majorarea salariilor ar începe să se aplice de la 1 iulie.

Impactul asupra bugetului CFR Călători (o corporație cu peste 14.000 de persoane), potrivit directorului Traian Preoteasa, este de 660 de milioane de lei.

„Impactul pentru perioada 1 iulie-31 decembrie este de 660 mii lei, 660 de milioane, doar pe jumătate de an, având în vedere că Statutul a intrat în vigoare la 1 ianuarie, dar (n.r. majorările) se aplică din iulie pentru că este în vigoare Contractul Colectiv de Muncă, deci pentru jumătate de an este efortul financiar.

Salariile vor crește cu un procent destul de mare, nu cred că vom avea multe cereri de pensionare.”, a spus directorul CFR.

Prețul biletelor nu va crește

Mai mult, aceasta a abordat și o problemă care îi îngrijorează pe cei care se deplaseaz adesea cu trenul, mai precis prețul unei călătorii, în acest sens, Preoteasa a spus că „Este exclusă o majorare a prețului biletelor, iar singura soluție pentru a acoperi creșterea de salarii este din subvenție. Statutul nu se mai poate proroga este Lege în vigoare, cel puțin pe fondul de salarii. Avem discuții cu Ministerul Finanțelor, am făcut demersuri pentru toată suma la rectificare”, a explicat Traian Preoteasa, potrivit economedia.ro.

Cele trei mari companii feroviare, CFR Infrastructură, CFR Călători și CFR Marfă, au împreună peste 50.000 de angajați. Metrorex, care are 5861 de angajați, va fi, de asemenea, supusă Statutului personalului feroviar.

Coeficienții minimi de ierarhizare se modifică pentru a reflecta creșterea salariilor, trecând de la coeficientul 1 pentru muncitorii necalificați la coeficientul 1,50 pentru muncitorii calificați, 1,60 pentru studii de masterat și 2,20 pentru studii superioare, potrivit Antena3.