Actual

Săptămâna Patimilor. Ce este bine și ce nu să facă creștinii în Miercurea Mare

Miercurea Mare Sursa foto Antena 3 CNN
Sursa foto: Antena 3 CNN

Această zi face trimitere la momentul în care Maria Magdalena i-a spălat lui Iisus picioarele cu propriile lacrimi în timp ce se aflau în casa lui Iosif cel Lepros. Acest gest a fost făcut în semn de căință. Aceasta este și ziua în care Iusa l-a vândut pe Isus fariseilor pentru 30 de arginți.

Această acțiune a făcut Biserica mai târziu să organizeze miercurea și vinerea ca zile de post. Conform Bisericii, acestea sunt două zile din săptămână în care trebuie să se postească pe parcursul întregului an.

Ce este bine și ce nu să faci în Miercurea Mare?

Preoții oficiază denii și slujbe speciale înainte de Paște. Se recomandă ca în această zi să fie spuse rugăciuni și oamenii să se ducă la spovedanie. Aceasta este ultima zi în care se mai poate face curățenie în casă. Este ultima zi în care se recomandă spălatul geamurilor. Astfel este lăsată lumina soarelui să pătrundă mai bine în ziua de Paște.

De asemenea, astăzi, se pregătesc hainele noi și se prepară diverse alimente pentru masa de Paște. Miercurea Mare este ultima zi în acre se ma spală rufele.

Gospodinele în Miercurea Mare nu au voie să toarcă deoarece se crede că cei care fac acest lucru își se vor întoarce mințile. Cenușa din sobe trebuie să fie împrăștiată astăzi peste plantele din grădină pentru a avea un rod mai bogat.

Se spune că în Miercurea Mare, omul nu trebuie să fie supărat sau să se certe cu cineva deoarece așa îi va merge tot anul. De asemenea, nu este bine să înjuri sau să ai gânduri necurate, conform stirileprotv.ro.

Rugăciunea ce trebuie rostită în Miercurea Mare

„Doamne Dumnezeul meu! Osândit stau înaintea Feţei Tale celei Sfinte şi-mi mărturisesc nevrednicia, neputinţa şi sărăcia mea cea mare.

Pentru aceasta mă rog Ţie, o, Izvor dulce şi noianul îndurării, deschide stavilele cerului şi plouă asupra mea bunătăţile îndurării Tale, pentru ca să pot scoate lacrimi, să plâng, să spăl şi să curăţesc sufletul meu de întinăciunea păcatelor, cu căinţă tare şi adevărată.

Şi ca să-mi dai acest Dar, Stăpâne, pun mijlocitor pe Înaintemergătorul Ioan, către care zic: O, învăţătorule al credinţei şi mărite Proorocule, care eşti mai mare decât toţi proorocii, precum Însuşi Fiul lui Dumnezeu te-a numit în Sfânta Evanghelie.

Tu, care ai arătat poporului pe Stăpânul Hristos, tu, care L-ai botezat în Iordan şi ai văzut cerurile deschizându-se, tu, care ai auzit glasul Părintelui Ceresc şi ai văzut pe Duhul Sfânt ca un porumbel pogorându-se peste El. Rogu-te, ajută-mi cu mijlocirea ta, tu, care stai în cer înaintea judecătorului Veşnic, şi fă să se îndure de mine, că ai multă îndrăzneală înaintea Lui.

Întinde mâna aceea, cu care L-ai botezat şi strică cugetele mele cele rele, şi mă întăreşte să-mi petrec viaţa pe calea cea bună a lui Dumnezeu.

O, Proorocule! Luminează-mi mintea cu poruncile Domnului, ca să le ţin minte şi să le păzesc până la capătul vieţii mele. Şi să stai lângă mine în ora morţii mele, să mă duci pocăit înaintea Stăpânului meu, Dumnezeu.

Roagă-te încă şi pentru toată lumea ca Dumnezeu să dea ajutor creştinilor, şi celor vii şi celor răposaţi, şi să-i odihnească de nevoile cele multe, să le dea toate cele de trebuinţă şi să-i învrednicească Împărăţiei Sale. Amin.”