Actual International

Scandal diplomatic între Grecia și Turcia. Motivul conflictului îl reprezintă guvernatorul grec al Macedoniei centrale

Scandal diplomatic între Grecia și Turcia. Motivul conflictului îl reprezintă guvernatorul grec al Macedoniei centrale
Pixabay

S-a întâmplat duminică, în ultima zi de weekend. Un scandal diplomatic între Grecia și Turcia tocmai a început. Și aceasta deoarece autoritățile turce l-au împiedicat pe guvernatorul grec al Macedoniei Centrale să intre la ei în țară.

Scandal diplomatic între Grecia și Turcia. Motivul conflictului îl reprezintă guvernatorul grec al Macedoniei centrale

Ministerul grec de Externe a cerut o explicație după ce guvernatorul Macedoniei Centrale a fost împiedicat să intre în Turcia.
Un incident grav între Grecia și Turcia a avut loc duminică, 6 noiembrie 2022, în portul turcesc Izmir.

În incident a fost implicat Apostolos Tsikikostas, un membru proeminent al partidului Noua Democrație, aflat la guvernare, și guvernator al regiunii Macedonia Centrală, al cărei sediu se află la Salonic.

Date informative: Macedonia Centrală este una din cele 13 regiuni ale Greciei, fiind subdivizată în 7 prefecturi. Capitala este în orașul Salonic. Regiunea se învecinează cu alte regiuni: Macedonia de Est și Tracia, Macedonia de Vest, Tesalia, și cu Republica Macedonia (FYROM) și Bulgaria.

Tsikikostas a sosit cu feribotul în portul turcesc Izmir, unde, în calitate de oficial al UE, trebuia să prezideze cea de-a 13-a adunare generală euro-mediteraneană (ARLEM). În momentul în care se pregătea să debarce, autoritățile turcești l-au împiedicat să coboare de pe vas fără a-i oferi niciun motiv.

Potrivit presei grecești, Tsikikostas a fost obligat ulterior să aștepte cel puțin șase ore pe feribot. În cele din urmă, politicianul a renunțat și s-a întors acasă. Acest lucru a provocat o reacție puternică din partea Ministerului grec de Externe.

Acesta le-a cerut imediat colegilor săi turci o explicație completă cu privire la motivul pentru care Tsitsikostas – care este vicepreședinte al Comitetului European al Regiunilor, din care face parte ARLEM – a fost împiedicat să intre în Turcia, după cum relatează novosti.rs.

Acest conflict diplomatic se întâmplă într-un moment dificil. Actualmente, Grecia și Turcia, care au aderat împreună la NATO, continuă să se șicaneze, astfel încât există temeri că ar putea izbucni primul război între cei doi membrii ai alianței.