Politică

Scandalul din PNȚCD s-a amplificat. Europarlamentarul Terheş reacționează la excluderea sa pentru că n-a plătit cotizația

Scandalul din PNȚCD s-a amplificat. Europarlamentarul Terheş reacționează la excluderea sa pentru că n-a plătit cotizația

Scandalul din interiorul PNŢCD este departe de a fi stins. Europarlamentarul Cristian Terheș, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, și viceprimarul municipiului Baia Mare, Doru Dăncuș și-au pierdut calitatea de membri ai PNȚCD și funcțiile de conducere deținute în partid. Cei trei au posibilitatea să solicite reînscrierea în partid, după plata la zi a cotizațiilor, se arată într-un comunicat al PNŢCD.

Scandalul din PNȚCD s-a amplificat. Terheş și primarul Cătălin Cherecheş,  excluşi din PNŢCD

Președintele PNŢCD, Aurelian Pavelescu a convocat pentru vineri, 6 mai, la sediul central al PNȚCD, Consiliului Național de Conducere al partidului, urmând a se analiza situația financiară și a se găsi soluții pentru achitarea datoriilor. În comunicat se mai spune că PNȚCD nu beneficiază de nicio susținere financiară din partea statului de 22 de ani, partidul fiind finanțat doar prin contribuțiile membrilor.

În opinia conducerii partidului, principala cauză a acumulării datoriilor a fost refuzul membrilor partidului care dețin funcții publice retribuite de a plăti cotizațiile lunare, potrivit statutului partidului. Membrii de partid care îndeplinesc  funcțiile de primar, viceprimar, vicepreședinte de consiliu județean plătesc o cotizație de 10% din salariu pe lună.

Din actele contabile ale partidului, rezultă că mai mulţi membrii cu funcții publice, nu şi-au plătit cotizaţiile, sumele cele mai mari fiind datorate de Cristian Vasile Terheș europarlamentar – 35.730 de euro (178.500 lei), Doru Dăncuș viceprimar al Municipiului Baia Maia și fost vicepreședinte CJ Maramureș  – 101.912 lei  și Cătălin Cherecheș primar al mununicipiului Baia Mare – 31.008 lei.

Conducerea PNŢCD îi reproşează lui  Cristian Terheș că nu a plătit niciodată cotizația, de la intrarea în partid, mai 2020 – mai 2022, perioada fiind de 25 de luni, termenul statutar fiind de 6 luni, deşi în cei trei ani de mandat a câştigat de la Parlamentul European 1.548.000 euro, iar suma datorată, cu titlul de cotizație, este de 35.730 de euro.

Cristian Terheș a obținut mandatul de europarlamentar în numele PNȚCD, pe listele PSD, în baza protocolului semnat de Aurelian Pavelescu şi Liviu Dragnea, preşedintele PSD de la acea vreme.

Cristian Terheș: Există documente justificative, inclusiv transferuri bancare şi chitanţe, care atestă că sunt cu cotizaţia la zi

 La rândul său, Cristian Terheș a declarat că nu sunt fondate aceste acuzaţii şi mai mult, el spune că este la zi cu plata cotizaţiile.

„Există documente justificative, inclusiv transferuri bancare şi chitanţe, care atestă că atât eu, cât şi Cătălin Cherecheş şi Doru Dăncuş de la Maramureş, suntem cu plata la zi a cotizaţiei”, a declarat europarlamentarul PNŢCD, precizând că „dincolo de documente, a afirma că nu suntem cu cotizaţia plătită la zi de ani de zile, în contextul în care organizaţiile noastre au candidat la alegerile locale în Maramureş şi Sălaj, unde PNŢCD a avut cele mai bune rezultate, există activităţi şi unde sunt sedii de partid închiriate ce nu au datorii, e o aberaţie ce frizează orice logică”.

Terheş mai spune că genul acesta de reacţie iresponsabilă din partea unora din conducerea PNŢCD vine ca urmare a descoperirilor pe care împreună cu Doru Dăncuş le-a făcut cu privire la o datorie acumulata de partid în ultimii 2 ani şi care se ridică la peste 688.000 de lei.

Liderul ţărănist spune că vineri, 6 mai va fi prezent  la şedinţa Consiliului Naţional Central. şi le dă un sfat colegilor vicepreşedinţi şi lideri de organizaţii judeţene care sunt şi membri ai CNC.

„Solutia e foarte simplă, fie insistă pentru acoperirea prejudiciului de către persoanele vinovate, fie vor răspunde în solidar pentru paguba creată”, a concluzionat Terheş.