Actual

Școala se apropie! Locul unde copilul își face temele e foarte important

birou portrait (sursă foto: REWIRE interior design®)
sursă foto: REWIRE interior design

În mai puțin de o săptămână, copiii se întorc din nou în bănci. Începutul noului an școlar reprezintă și o oportunitate de a aduce un sfuflu nou în spațiul de studiu al celui mic.

Fie că este o doar zonă în camera copilului, fie o cameră separată, spațiul de studiu trebuie să fie confortabil. Trebuie să fie un spațiu care să susțină concentrarea și creativitatea școlarului. În plus, reflectarea totodată a personalității sale este un element foarte important. Iată câteva sfaturi de design interior de la specialiști pentru spațiul de studiu de acasă al copilului, un spațiu funcțional și inspirat.

Creează un spațiu personal

Pentru ca un spațiu de studiu să fie atrăgător pentru copil, trebuie ca acesta să simtă că „îl deține”. Trebuie să simtă că este al lui, potrivit personalității și pasiunilor sale. Dacă copilul iubește arta, spațiul de studiu va include o mini-galerie cu operele de artă care îi place. Sau, de ce nu, pe care le-a creat chiar el.

birou (sursă foto: REWIRE interior design®)

birou (sursă foto: REWIRE interior design®)

Dacă, în schimb, îi place muzica, evident trebuie să existe în spațiul de studiu și o zonă cu articole legate de muzică sau instrumente muzicale. Iar dacă este pasionat de lectură, spațiul de studiu va include o mini-bibliotecă cu cărțile preferate și un fotoliu puf bean bag. Lectura va deveni astfel și mai distractivă și mai atrăgătoare.

Nelipsitul birou din spațiul de studiu nu trebuie să ocupe tot interiorul. Acesta trebuie să fie ușor de curățat, cu spații practice de depozitare a rechizitelor. Eventual, posibilitate de extindere pentru situațiile în care copilul invită un coleg pentru a lucra împreună la un proiect școlar.

Nu uitați de importanța alegerii scaunului de birou. Ar fi bine ca acesta să fie fabricat din materiale performante, ergonomic, cu suporturi pentru picioare, cotiere și înălțimi reglabile sau cu spătar flexibil. Scaunul trebuie să îl ajute să aibă o postură corectă în timpul rezolvării temelor pentru acasă.

Culori stimulatoare

„Culorile joacă un rol important pentru starea de spirit și creșterea productivității. Alegerea culorilor potrivite conferă energie pozitivă, în timp ce o nuanță nepotrivită poate demotiva copilul”, spune Crista Nedelcu, Head of Interior Design, REWIRE interior design®.

Chiar dacă spațiul de studiu nu este o cameră dedicată, ci doar o zonă din dormitorul copilului, acesta poate fi amenajat în mod creativ.  Culorile folosite trebuie să influențeze pozitiv mintea și starea de bine a copilului.

Culorile luminoase sunt mai potrivite pentru spațiul de studiu al copilului. Asta în timp ce nuanțele închise de negru, albastru închis sau gri închis nu ar trebui să fie folosite niciodată în dormitorul copiilor. Și nici în camera de studiu. Puteți alege, astfel, nuanțe luminoase de verde, portocaliu, roșu sau galben.

birou (sursă foto: REWIRE interior design®)

birou (sursă foto: REWIRE interior design®)

Nuanțele de verde sunt probabil cele mai potrivite sau recomandate culori pentru spațiul de studiu. Acestea răspândesc energie pozitivă în interior, ajută la concentrare și fac o cameră să se simtă mai liniştită. În același timp, nuanțele de roșu, portocaliu și galben sunt culori liniștitoare și care ajută la creșterea nivelului de energie.

Luminozitate sporită

Luminozitatea bună creează atmosfera propice pentru finalizarea sarcinilor la timp și în mod corespunzător. Lumina naturală este cea mai bună sursă de lumină pentru spațiul de studiu.

Menține vederea sub control și reduce stresul. Se recomandă, astfel, plasarea biroului în dreptul unei ferestre largi pentru a beneficia de cât mai multă lumină naturală. Dar, aveți grijă la priveliștile care pot distrage atenția copilului de la lecții la activitatea intensă de afară.

birou (sursă foto: REWIRE interior design®)

birou (sursă foto: REWIRE interior design®)

Cum orele în care se poate bucura de lumina naturală sunt limitate, spațiul de studiu trebuie să fie prevăzut și cu surse de lumină artificială. Pe lângă sursa centrală de iluminare a camerei, de obicei prinsă pe plafon, lămpile de birou cu braț flexibil reprezintă o opțiune optimă pentru iluminare suplimentară, oferind posibilitatea de orientare a luminii direct către zona de interes.

În plus, pentru copiii mai mici, există numeroase modele de lămpi de birou cu braț flexibil și bază în diferite forme de animăluțe, astfel copilul poate simți și că are un partener de lucru.

Simplu, ordonat, organizat

Un spațiu curat și organizat va ajuta copilul să se așeze și să se concentreze asupra muncii sale. Mobilierul trebuie să fie simplu, dar bine structurat.

Organizați materialele în cutii de depozitare sau rafturi individuale pentru un acces ușor și o utilizare eficientă. Copilul va ști exact unde este fiecare obiect școlar, unde trebuie să pună la loc fiecare manual, caiet sau alte rechizite și le va putea accesa fără să răscolească printre alte materiale. Nu uitați și de un loc special pentru tehnologie – laptop și imprimantă – de care copilul poate avea nevoie în rezolvarea unor teme.

Încurajați copilul să își păstreze spațiul de studiu ordonat, să participe la organizarea materialelor în funcție de tematică și frecvența utilizării acestora și, periodic, să își facă singur curățenie printre lucruri, pentru a se debarasa de hârtiile și fișele care se pot aduna, spre exemplu, dar de care nu mai are nevoie.

Implicați copilul în decorarea spațiului de studiu

Încurajați copilul să se implice în proiectarea spațiului său de studiu! Acest lucru îl va ajuta să-și exprime personalitatea și îi va spori simțul de apartenență pentru locul în care își va petrece suficient de mult timp pentru rezolvarea temelor.

Realitatea este că el știe cel mai bine ce îi place și ce nu. Cereți-i opinia și ideile pentru amenajarea spațiului de studiu și încercați să le încorporați sugestiile acolo unde este posibil.

Puteți, totodată, să îi cereți să participe și la implementarea ideilor respective. Ajutând la organizarea și decorarea spațiului, copilul se va simți important și implicat. Și cu cât mediul de învățare este mai personalizat, cu atât copilul va fi mai motivat să stea acolo și să-și facă temele în fiecare zi.