Social

Se dau 100 de lei pe lună în plus la pensie! Cine poate beneficia de noile vouchere sociale

bani cash numerar sursă foto: economedia
Sursă foto: economedia

O nouă măsură de ajutor social prevede că anumite categorii de pensionari pot primi mai mulţi bani lunar, sub formă de vouchere.

Conform unui proiect aprobat recent pensionarii ale căror venituri lunare nu depăşesc nivelul de 1.500 de lei vor primi 100 de lei lună de lună, prin intermediul unor vouchere sociale dedicate. Măsura de ajutorare se aplică pensionarilor din Bucureşti, sectorul 5, și a fost pusă în practică la iniţiativa primarului interimar, Constantin-Ion Melnic.

„Se aprobă acordarea de beneficii sociale sub formă de tichete sociale pe suport electronic în valoare lunară de 100 de lei pensionarilor din sistemul public de pensii, rezidenţi în mod legal pe raza sectorului 5, ale căror venituri lunare nu depăşesc plafonul de 1.500 de lei”, se arată în hotărârea votată săptămâna trecută în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului local. Cu această ocazie, 27 de consilieri au votat în favoarea proiectului, în timp ce amendamentul privind majorarea sumei de la 100 la 150 de lei nu a fost aprobat, conform datelor Antena 3 CNN.

Cum puteți obține o majorare a pensiei

Din păcate, măsura de acordare de vouchere sociale pentru pensionarii cu venituri mici nu este adoptată decât local. Marea majoritate a pensionarilor care doresc să obțină o majorare pot opta însă pentru recalcularea pensiei. Această cerere poate fi făcută de persoanele care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar şi de persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie. Solicitarea de recalculare poate fi cerută pentru fiecare stagiu de cotizare de minimum 12 luni.

Conform articolului 107 din Legea pensiilor: „Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia. Pensionarii pentru limită de vârstă care, după dată înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii”.

Când și cum se poate solicita recalcularea

Conform prevederilor Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), drepturile de pensie pentru limită de vârstă se recalculează în următoarele situaţii:

– prin adăugarea stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea acesteia,

– prin valorificarea stagiilor de cotizare realizate după pensionare,

– în situația în care se depun documente suplimentare, care nu există la dosarul de pensie, dar care influențează cuantumul drepturilor de pensie.

Potrivit aceleiași surse, pensia astfel recalculată se va acorda începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea.

Pentru recalcularea pensiei, este nevoie ca persoana în cauză să depună o cerere, dar şi o serie de documente la Casa de pensii la care este arondată. Actele care trebuie depuse pentru recalcularea pensiei, potrivit CNPP, sunt:

– o cerere

– cuponul de pensie

– carnetul de muncă în original și copie, cu perioada solicitată

– cartea/buletinul de identitate în original și copie.

Formularul pentru cererea de recalculare a pensiei se găsește pe site-ul CNPP, de unde poate fi descărcat, printat și completat.