Social

Se pot retrage banii de pe cardul de energie! Ce sumă se poate scoate

voucherele de energie, sursa foto: europafm.ro
sursa foto arhiva companiei

Guvernul României a aprobat o nouă ordonanță care are impact asupra beneficiarilor sprijinului pentru încălzire. Conform acestei măsuri, românii care nu au cheltuit integral sumele de pe cardurile de energie pot solicita restituirea acestor sume în numerar. Cererile trebuie să se facă  până la data de 31 martie 2024.

Persoanele interesate pot efectua acest demers la oficiile poștale în perioada de valabilitate a cardurilor emise, cu documentele justificative emise până la 15 martie 2024.

Banii de pe cardurile de energie pot fi retrași

Cardurile de energie permit mai multe plăți către diverse furnizori până când suma disponibilă este epuizată. Acestea pot fi utilizate exclusiv pentru achitarea facturilor curente sau restante pentru locuința beneficiarului.

Odată cu adoptarea ordonanței la data de 25 ianuarie, Executivul a adus modificări articolului XLVIII din ordonanța de urgență a Guvernului nr. 115/2023 referitoare la măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, consolidare fiscală și combaterea evaziunii fiscale. Acest act normativ vizează și ajustarea și completarea unor reguli legate de gestionarea fondurilor europene, prorogarea unor termene, și alte modificări în legislația existentă.

Suma necesară pentru emiterea și distribuirea cardurilor pentru noii beneficiari se regăsește în bugetul de stat aprobat. În plus, ordonanța aduce modificări referitoare la beneficiarii sprijinului pentru încălzire. Aceștia pot utiliza cardurile de energie până la data de 31 martie 2024.

Cine primește ajutorul

Aceste carduri sunt destinate unor categorii specifice de beneficiari. Printre aceștia se numără:

-pensionarii cu venit sub 2.000 de lei;

-pensionarii de invaliditate cu venit sub 2.000 de lei;

-persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu cu venit sub 2.000 de lei;

-familiile cu alocație de susținere;

– familiile/persoanele cu ajutor social.

Venitul lunar pe membru de familie nu trebuie să depășească 2.000 de lei.

Poșta Română a informat că aceste carduri de energie sunt valabile până la 31 martie 2024. Acestea pot fi utilizate pentru achiziționarea de lemne de foc, rumeguș, cărbune sau pentru plata facturilor la energie electrică și termică.

Reprezentanții Poștei Române au subliniat că beneficiarii pot utiliza cardurile pentru achitarea facturilor curente sau restante, exclusiv pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Procedura de plată cu cardul de energie poate fi realizată la orice subunitate a Poștei Române, în întâmpinarea poștașului la domiciliul beneficiarului sau online, pe site-ul instituției.

Pentru a eficientiza procesul, beneficiarii sunt sfătuiți să aibă la ei documente precum:

– cardul de energie primit prin Poșta Română;

-actul de identitate al beneficiarului sau un document de împuternicire în cazul în care beneficiarul nu poate fi prezent, împreună cu actul de identitate al împuternicitului și al beneficiarului;

– factura curentă sau restantă sau alte documente justificative corespunzătoare, potrivit rtv.