Actual Diverse

Se schimbă o regulă veche în Biserica Ortodoxă Română. Liber la nunți, chiar și în post, cu o condiție

Se schimbă o regulă veche în Biserica Ortodoxă Română. Liber la nunți, chiar și în post, cu o condiție

Multe nunți s-au amânat în pandemie, astfel încât, anul acesta sunt decalate toate, iar disponibilitatea la săli și localuri, specializate în acest sens, este limitată.

Se schimbă o regulă veche în Biserica Ortodoxă Română. Liber la nunți, chiar și în post, cu o condiție

Decizie fără precedent luată de Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Nunțile pot avea loc și în post. Cu o sigură condiție: să se obțină dispensă de la Mitropolie. Prin această măsură, se schimbă o regulă veche în Biserica Ortodoxă Română.

S-a luat această decizie din cauza pandemiei, care a făcut ca, în ultimii doi ani, nunțile să fie amânate. Dispensa se acordă individual, în funcție de fiecare situație particulară, cu argumente care să susțină aprobarea acestei dispense din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Măsura a fost dispusă din cauza pandemiei. Multe nunți s-au amânat astfel încât anul acesta sunt decalate toate, iar disponibilitatea la săli, localuri, este limitată. Deci doar anul acesta există această înțelegere, una motivată de pandemie. Nu este vorba de vreun precedent. Cei care au amânat nunțile în ultimii ani, pe anul acesta rezolvă situația. Este greu de crezut că la anul, tot în post, vor solicita o dispensă. Și acum vor trebui să vină cu argumente, să aducă contractul de la sala de nunți, etc. Pe anul acesta avem deja cereri”, a spus Lucian Apopei, directorul de comunicare de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei, potrivit BZI.

Nunți cu certificatul verde

În perioada pandemiei, fostul premier al României, Florin Cîțu, a avut o idee cel puțin ”ciudată”, la acea vreme. Un amplu material în acest sens a fost publicat, atunci, de EVZ. Ideea venea ca o soluție la cererile foarte mari a tinerilor de a merge cât mai repede în fața altarului. O problemă fiind și decalajul evenimentelor, de la o zi la alta.

Premierul Florin Cîţu propunea ca, în cazul nunţilor deja programate în localităţile în care incidenţa cazurilor de COVID-19 ajunge la peste 3 la sută, să se folosească certificatul verde.

Sunt nunţi programate în perioada următoare în zone unde deja se vede că ajungem la 3 la mie. Propunerea mea este (…) şi aş vrea să ne asigurăm că aceste nunţi nu sunt anulate – ar trebui să folosim certificatul verde pentru aceste nunţi, dacă se poate, că oamenii nu mai pot să-şi modifice data de la o săptămână la alta şi atunci aş propune ca pentru nunţile care sunt deja programate şi sunt în zone unde incidenţa creşte să folosim certificatul verde”, spunea Cîțu, în plină pandemie.