Actual Diverse

Secarea unui lac din Spania a dus la o descoperire istorică

Secarea unui lac din Spania a dus la o descoperire istorică

Seceta de anul acesta a avut, cel puțin pentru Spania, și o latură bună. Secarea unui lac a dus la o descoperire care i-a încântat arheologi.

Este vorba despre un cerc din piatră preistoric scos la iveală din apele afectate de secetă ale unui lac de acumulare. Cunoscut sub denumirea Dolmenele de Guadalperal, dar supranumit „Stonehenge-ul spaniel”, cercul alcătuit din zeci de pietre megalitice se crede că datează din anul 5.000 î.e.n. , informează Reuters.

CACERES, SPAIN

Avantajele descoperirii

Nivelul barajului Valdecanas, aflat în centrul provicinciei Caceres, a scăzut într-o margine până la 28% din capacitate, ceeea ce permite, în prezent, să fie văzut acest monument.

„Este o surpriză, o oportunitate rară de a putea avea acces la monument”, a spus arheologul Enrique Cedillo de la Universitatea Complutense din Madrid, unul dintre experţii care se grăbeşte să studieze cercul înainte de a fi acoperit din nou de ape.

Apariţia acestor Dolmene bucură și din alt punct de vedere: al turismului. „Dacă dolmenul apare, apare şi turismul pentru dolmen”, a declarat Ruben Argentas, proprietarul unei mici afaceri de tururi cu barca, pentru Reuters, citat de agerpres.ro.

Monumentul a fost descoperit în 1926

Monumentul a fost descoperit de arheologul german Hugo Obermaier în 1926, dar zona a fost inundată în 1963 în cadrul unui proiect de dezvoltare rurală pe vremea dictaturii lui Francisco Franco. De atunci, a mai fost vizibil integral doar de patru ori.

Dolmenele sunt pietre aranjate vertical care susţin de obicei o piatră plată. Deşi există multe astfel de construcţii megalitice în diverse locuri din Europa, sunt foarte puţine informaţii despre cei care le-au ridicat. Rămăşiţe umane descoperite în perimetrul acestora sau în apropiere au condus la emiterea unei teorii potrivit căreia aceste construcţii ar fi nişte monumente funerare. Asociaţiile locale istorice şi de turism au recomandat relocarea pietrelor Guadalperal într-un muzeu sau într-un alt loc, pe un sol uscat.

Fermierii locali se plâng de secetă

„Nu a existat suficientă ploaie din primăvară… Nu există apă pentru vite aşa că trebuie să o transportăm noi”, a spus Jose Manuel Comendador. Un alt localnic, Rufino Guinea, a spus că recolta lui de ardei dulce a fost devastată.

Schimbările climatice au provocat în Peninsula Iberică cea mai gravă secetă din ultimii 1.200 de ani, iar ploile din anotimpul rece sunt aşteptate să se diminueze în continuare, potrivit unui studiu publicat de revista Nature Geoscience.