Social

Ministrul Turismului, Daniel Cadariu: „Statul a câștigat 100 de hectare noi de plajă turistică”. Problema plajelor extinse

plaje

Într-o declarație de joi a ministrului Turismului, Daniel Cadariu, acesta anunța că în urma finalizării lucrărilor de protecție costieră pe Litoral, statul a câștigat 100 de hectare de plajă turistică. Pentru mulți turiști însă, acest câștig nu a reprezentat neapărat o îmbunătățire a condițiilor, asta după ce operatorii nu au mai putut amplasa șezlonguri în apropierea apei.

Ministrul Turismului, Daniel Cadariu: „statul a câștigat 100 de hectare noi de plajă turistică”. Problema plajelor extinse

Guvernul a adoptat joi o Ordonanță de Urgență menită să rezolve o problemă apărută în cursul anului trecut pe plajele de pe litoral.

Ministrul Turismului, Constantin Daniel Cadariu, a anunțat că statul român a câștigat un nou teritoriu de aproximativ 100 de hectare de plajă turistică, iar noi suprafețe de plajă pot fi atribuite direct operatorilor economici.

„După cum se știe, Administrația Națională Apele Române a derulat un proiect în două faze și l-a și finalizat. În urma finalizării lucrărilor din acest proiect s-a realizat protecția costieră prin reducerea eroziunii, iar în urma acestor investiții, statul român a câștigat un nou teritoriu de aproximativ 100 de hectare de plajă turistică.
Știm din cursul anului trecut că a apărut o problemă și anume faptul că agenții economici aveau încheiate contracte de concesionare pentru aliniamentul existent la momentul respectiv, pentru a fi utilizate acele porțiuni de plajă în scop turistic.
În multe cazuri – și mă refer aici la stațiunea Mamaia, dar mă refer şi la Constanța și la Eforie Nord – în multe cazuri, dimensiunea, lărgimea plajelor depășește 200 de metri, poate chiar 300 de metri, aspect care a creat un disconfort pentru turiști, pentru că operatorii nu au putut amplasa șezlonguri, umbrele, alte facilități în folosul turiștilor în apropierea apei și au fost situații frecvente în cursul anului trecut când turiștii au renunțat efectiv să își mai petreacă concediul în acele stațiuni.”, a spus ministrul Daniel Cadariu.
Mai exact, conform proiectului, a fost realizată protecția costieră prin reducerea eroziunii, iar în urma investițiilor statul român a câștigat un nou teritoriu de aproximativ 100 de hectare de plajă turistică, a spus ministrul.

Soluția identificată pentru sezonul estival din acest an, care este cuprinsă în Ordonanța de urgență adoptată joi de Guvern, este amendarea unui articol din Codul administrativ, care va permite închirierea prin încredințare directă, prin niște acte adiționale la contractele existente, către operatorii economici, fără licitație.

”În fond, orice agent economic, și discutăm de aproximativ 400 de astfel de cazuri pe Litoral, are la dispoziție 15 zile pentru a face o notificare către Apele Române în ideea de a încheia acel act adițional, iar Administrația Bazinală a Apelor Dobrogea, din acel moment are maximum 20 de zile la dispoziție pentru a încheia acel act adițional.

Tarifele pentru noile suprafețe vor fi cele specifice activităților sportive și recreative la valori aflate deja în normative și valorile respective apar în anexa la ordonanța de urgență.”, a spus ministrul Cadariu.

Lărgirea plajelor, disconfort pentru turiști care sunt nevoiți să se reorienteze către alte stațiuni

Daniel Cadariu a explicat că din cauza disconfortului creat, foarte mulți turiști au preferat să nu mai petreacă concediile de vară în stațiunile din România:

„Știm din cursul anului trecut că a apărut o problemă și anume faptul că agenții economici aveau încheiate contracte de concesionare pentru alineamentul exixtent la momentul respectiv pentru a fi utilizate acele porțiuni de plajă în scop turistic.

Ce trebuie să știe agenții economici?
În multe cazuri, și mă refer aici la stațiunea Mamaia, dar și Constanța și Eforie Nord, dimensiunea, lărgimea plajelor depășește 200, poate chiar 300 de metri, aspect care a creat un disconfort pentru turiști, pentru că operatorii nu au putut amplasa șezlonguri, umbrele și alte facilități în folosul turiștilor în apropierea apei și au fost situații frecvente anul trecut când turiștii au renunțat efectiv să își mai petreacă concediul în acele stațiuni”, a declarat Cadariu.

Mai exact, ministrul a ținut să explice faptul că, prin modificare unui articol din Codul administrativ, acum se permite închirierea suprafețelor prin încredințare directă către operatorii economici, pentru a scurta toate timpii.

Aproximativ 400 de agenți economici de pe litoral au la dispoziție 15 zile pentru a notifica Apele Române să încheie actul, a mai spus el.