Actual International

Șefa CE, Ursula von der Leyen, chemată la audieri pe tema contractelor cu Pfizer pentru vaccinuri. Ce vrea să afle comisia

Șefa CE, Ursula von der Leyen, chemată la audieri pe tema contractelor cu Pfizer pentru vaccinuri. Ce vrea să afle comisia
Infoactual/arhiva

Nimeni nu este mai presus de lege. O demonstrează invitația din partea europarlamentarilor care conduc comisia pentru Covid-19 a Parlamentului European, care au decis să-i ceară preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să apară public în faţa comisiei, pentru a răspunde la întrebări pe tema contractelor cu Pfizer.

Invitație surpriză. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, chemată la audieri pe tema contractelor cu Pfizer pentru vaccinuri. Ce vor să afle specialiștii comisiei

O invitaţie surpriză, și desigur neplăcută, ar putea ajunge în curând la Ursula von der Leyen, din partea europarlamentarilor care conduc comisia pentru covid-19 a Parlamentului European.

Oficialii europeni au decis să-i ceară preşedintelui Comisiei Europene să apară public în faţa comisiei de specialitate, potrivit unei relatări transmise în exclusivitate pentru Politico de preşedintele acesteia, europarlamentarul belgian Kathleen Van Brempt.

Ce vor să afle specialiștii comisiei date. Din informațiile publicate în media, se pare că parlamentarii europenii vor să o întrebe pe Ursula von der Leyen despre rolul ei în negocierea unui contract masiv de vaccinuri împotriva virusului covid, de mai multe miliarde de euro, semnat cu Pfizer chiar în plină pandemie.

Istoricul faptelor. De la ce a pornit toată povestea. Potrivit unor informații dezvăluite și mai mult ca sigur concretizate, în perioada premergătoare acestui contract, se menționează că oficialul european Ursula von der Leyen a făcut schimb de mesaje text cu directorul general al Pfizer, Albert Bourla.

Europarlamentarul Van Brempt, în comunicatul său, atestă următoarele: ”Uniunea Europeană a cheltuit o mulţime de resurse publice în producţia şi achiziţionarea de vaccinuri în timpul pandemiei. Parlamentul are dreptul de a obţine o transparenţă deplină asupra modalităţilor acestor cheltuieli şi a negocierilor preliminare care au condus la acestea”.

Ce se știe concret. Până acum, preşedintele Comisiei a evitat întrebările despre ceea ce s-a întâmplat în acele luni cruciale, dar nici șeful cel mare de la Pfizer nu a onorat, până acum, invitația în fața comisiei europene. Culmea, nici ombudsmanul (avocatul poporului, în traducere) UE şi nici Curtea de Conturi nu au reuşit să arunce o lumină asupra tranzacţiilor tulburi. Rămân în continuare, multe întrebări fără răspuns.

Care sunt pași juridici potrivit legislației europene

În conformitate cu regulile Parlamentului, invitaţia este trimisă, în primul rând, preşedintelui Parlamentului, Roberta Metsola, care va decide dacă îi va cere lui von der Leyen să participe la audiere. Metsola este membră a grupului de centru-dreapta a Partidului Popular European, acelaşi care a plasat-o pe preşedintele Comisiei în rolul ei, scrie media.

Dublă surpriză, de această dată pentru cei care vor să se facă lumină în acest caz. Invitaţia, dacă va fi făcută, nu va avea nicio forţă legală. La fel ca Bourla, von der Leyen poate refuza să apară. În condiţiile în care solicitările pentru o mai mare transparenţă devin necesare și imperative, pe măsură ce scandalul de corupţie Qatargate aplanează asupra Bruxelles-ului, von der Leyen ar putea fi sfătuită să  nu spună nu, în mod imperativ.

Singura măsură concretă este cea precizată de Van Brempt care a ținut să precizeze în comunicatul menționat anterior că forul juidic pe care îl reprezintă, comisia,  va cere, ca prim pas important, revocarea privilegiilor Pfizer de acces la Parlamentul European, răspunzând astfel la refuzul lui Bourla de a fi audiat.