Actual International

Șeful centralei electrice din Zaporojie a fost eliberat, după ce a fost răpit în weekend de trupele rusești 

Șeful centralei electrice din Zaporojie a fost eliberat, după ce a fost răpit în weekend de trupele rusești 
Energoatom/Telegram

Șeful centralei nucleare Zaporojie, Igor Murașov, a fost răpit de ruși, a anunțat directorul agenției ucrainene Energoatom, Petro Kotin, conform mai multor publicaţii din Ucraina. Incidentul a avut loc vineri după-amiază. Luni, el a fost eliberat. Amănunte, în cele ce urmează.

Șeful centralei electrice din Zaporojie a fost eliberat, după ce a fost răpit în weekend de trupele rusești

Igor Murashov, șeful Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, a fost ”returnat” în siguranță, după ce ar fi fost răpit în weekend.

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Mariano Grossi, a anunțat luni, 3 octombrie 2022, că șeful centralei de la Zaporojie, Igor Murashov, a fost înapoiat echipei, în siguranță, după ce fusese răpit vineri după-amiaza.

„Salut eliberarea lui Igor Murashov, directorul general al centralei nucleare din #Ucraina #Zaporizhzhya; am primit confirmarea că domnul Murashov s-a întors în siguranță la familia sa”, a declarat el.

Șeful centralei nucleare din Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, Igor Murashov, ar fi fost răpit de trupele rusești, după cum s-a raportat sâmbătă, 1 octombrie.

Trupele rusești l-ar fi răpit pe Igor Murashov, directorul general al centralei nucleare de la Zaporojia, potrivit Energoatom. Murashov a fost luat în seara zilei de vineri, 30 septembrie, de către o patrulă rusă, în timp pleca de la centrala electrică.

Într-o declarație a președintelui Energoatom, Petro Kotin, se arată următoarele: „Directorul general al centralei nucleare din Zaporizhzhya, Igor Murashov, a fost reținut de patrula rusă în timp ce se îndrepta de la centrală spre orașul Energodar, pe 30 septembrie a.c., în jurul orei 16.00”.

„Vehiculul directorului general al CNPP a fost oprit, acesta a fost scos din mașină și, cu ochii legați la ochi, a fost condus într-o direcție necunoscută.” La acel moment nu se știa nimic, nici măcar unde va fi dus.

El a adăugat, citat de potrivit media internațională: „Directorul general al ZNPP, Igor Murashov, este o persoană autorizată și poartă responsabilitatea principală și exclusivă pentru securitatea nucleară și radiologică a centralei nucleare din Zaporojie”.

Reținerea acestuia de către ruși a pus în pericol siguranța funcționării celei mai mari centrale nucleare din Europa. S-au transmis pe canalele informative cereri pentru eliberarea specialistului ucrainean. Și poate acestea sunt și cele care au dus la rezultatul favorabil privind ”returnarea” persoanei responsabile de funcționarea centralei nucleare Zaporojie.