Actual International

SUA anunță Israelul că acordul nuclear cu Iranul nu mai este valabil în prezent

SUA anunță Israelul că acordul nuclear cu Iranul nu mai este valabil în prezent

Site-ul israelian de știri Zman Yisrael a declarat că a „aflat” că un nou acord nuclear între SUA și Iran este exclus și nu va fi semnat în „viitorul apropiat”.

Zman Yisrael nu a citat nicio sursă, dar a precizat că acest mesaj a fost transmis premierului israelian Yair Lapid în conversațiile recente cu președintele Biden și alți oficiali americani. Alte publicații israeliene importante au preluat povestea, după cum scrie Bloomberg: „Oficialii americani de top i-au spus premierului israelian Yair Lapid că un acord nuclear între Iran și puterile mondiale nu va fi semnat în viitorul apropiat, a relatat The Times of Israel.”

Perspectivele de relansare a acordului nuclear, cunoscut sub numele de JCPOA, par improbabile după ce Statele Unite au catalogat ultimul răspuns al Iranului oferit în cadrul negocierilor curente ca „nefiind încurajator” și „regresând”.

Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrel, a intermediat negocierile, dar a declarat luni că, în opinia sa, acordul este „în pericol”. Comentariile au marcat cele mai pesimiste remarci ale lui Borrel cu privire la discuțiile pe care UE le-a reluat recent.

Israelul se opune ferm acordului și a pus mari presiuni asupra SUA pentru a renunța la negocieri

Lapid a declarat marți că este încă „prea devreme” pentru a ști dacă presiunea a funcționat și a lansat o nouă amenințare împotriva Iranului.

Lapid a declarat că Israelul trebuie să facă tot ce este necesar pentru a împiedica existența Iranului ca țară înarmată nuclear. Dacă aceasta ar fi fost preocuparea sa, Israelul ar trebui să favorizeze o reluare a JCPOA, deoarece acesta plasează programul nuclear civil al Iranului sub limite stricte și îl supune celor mai intruzive inspecții din lume.

Este de așteptat ca Lapid să accentueze faptul că a evitat un nou acord cu Iranul prin presiuni asupra SUA, ca parte a campaniei sale electorale. Alegerile din Israel vor avea loc la 1 noiembrie, iar fostul premier israelian Benjamin Netanyahu este unul dintre candidați.

Lapid a criticat abordarea conflictuală a lui Netanyahu față de administrația Obama atunci când JCPOA a fost negociat pentru prima dată, în 2015.