Actual International

Serghei Lavrov: Rusia este pregătită să negocieze un schimb de prizonieri cu SUA

Serghei Lavrov: Rusia este pregătită să negocieze un schimb de prizonieri cu SUA
evz.ro/wikipedia.org

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a transmis, vineri, că Moscova este pregătită să discute cu SUA despre un schimb de deţinuţi. Potrivit oficialului, Rusia este dispusă să negocieze acest subiect, dar în cadrul canalului care a fost convenit de către preşedinţii Putin şi Biden.

Serghei Lavrov: Rusia este pregătită să negocieze un schimb de prizonieri cu SUA

Potrivit agenției de presă de stat RIA Novosti, citată de playech.ro, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov a declarat că Rusia este pregătită să discute despre un schimb de prizonieri cu Statele Unite printr-un canal diplomatic convenit de ambele țări.

Astfel, în cadrul unei conferințe de presă avută în capitala Cambodgiei, Phnom Penh, Lavrov a declarat că există un canal convenit de Putin şi Biden.

„Cu privire la chestiunea persoanelor care sunt condamnate în Rusia și în Statele Unite… există un canal convenit (de președintele rus Vladimir Putin și președintele american Joe Biden) și, indiferent de ce spune cineva public, acesta va rămâne în vigoare”.

Care este motivul declarației lui Lavrov

Această declarație a lui Serghei Lavror a venit după ce un tribunal rus a condamnat-o, joi, 04.08.2022, pe baschetbalista americană Brittney Griner la 9 ani de închisoare pentru trafic de droguri, verdict catalogat drept „inacceptabil” de liderul de la Casa Albă.

Potrivit sursei citate, judecătorii din Himki, din apropiere de Moscova, au găsit-o pe sportiva din SUA vinovată de posesie şi trafic de droguri, fapte pentru care au condamnat-o la „9 ani de detenţie într-o colonie penitenciară”, a anunțat judecătoarea Ana Sotnikova. De asemenea, Griner a primit o amendă de 1 milion de ruble (16.000 de dolari). Conform avocaţilor jucătoarei de baschet, Brittney va face apel la decizia dată.

Cum a reacționat America la primirea veștii condamnării sportivei

La scurt timp după aflarea verdictului, preşedintele SUA, Joe Biden, a denunţat condamnarea sportivei: „Este inacceptabil şi cer Rusiei să o elibereze imediat pentru a-şi putea reîntâlni apropiaţii şi coechipierii”.

Schimburi de prizonieri între SUA și Rusia

Tot joi, 04.08.2022, Washington-ul a îndemnat Kremlinul să accepte oferta substanțială de schimburi de prizonieri, cu scopul de a obţine întoarcerea în Statele Unite a baschetbalistei Brittney Griner şi a lui Paul Whelan.

În contextul actual, purtătoarea de cuvânt Karine Jean-Pierre, a explicat: „Am făcut o ofertă substanţială pentru a-i aduce acasă pe ea şi pe Paul Whelan. Îndemnăm Rusia să accepte această propunere”.