Diverse Politică

Serghei Mizil, despre fuga din țară a fetei lui Pacepa și a fostei soții a lui Valentin Ceaușescu

Serghei Mizil, despre fuga din țară a fetei lui Pacepa și a fostei soții a lui Valentin Ceaușescu

Fuga lui Ion Pacepa a fost mai scumpă decât cutremurul din 1977, este de părere Serghei Mizil, fiul fostului demnitar comunist Paul Niculescu-Mizil.

Este știut că Serghei Mizil a fost fiul rebel al familiei ministrului Paul Niculescu-Mizil, o apropiată a familiei Nicolae și Elena Ceaușescu. A crescut și a petrecut anii tinereții alături de Nicu, Zoia și Valentin Ceaușescu.

În ciuda trăsnăilor pe care le făcea, încălcând rigorile comuniste, Serghei Mizil a fost un tip care și-a văzut de școală și și-a urmat vocația. A absolvit Institutul de Artă „Nicolae Grigorescu”, iar picturile lui s-au vândut mereu bine, în țară și în străinătate, atât în timpul Epocii de aur, cât și după Revoluție.

Serghei Mizil, despre fuga din țară a fetei lui Pacepa și a fostei soții a lui Valentin Ceaușescu

De foarte mulți ani, Serghei Mizil este un personaj invitat în toate platourile de televiziune, unde face radiografia perioadei ceaușiste, dar nu se sfiește să-și spună opinia, la fel de critică, și față de ce s-a întâmplat în România în ultimii 32 de ani.

Conform lui Serghei Mizil, invitat în emisiunea lui Ionuț Cristache de pe EVZ Play, la un an după cutremurul din 1977, sistemul comunist a fost lovit de un cutremur și mai mare. Șeful Securității, Ion Mihai Pacepa, defectase în Statele Unite, împreună cu toate secretele regimului Ceaușescu.

„Pe mine nu mă interesa deloc, eu o știam bine pe fii-sa, că era colegă cu mine la Arte plastice. A venit Nicu și a zis că a fugit Pacepa. I-am zis să fie sănătos, nu mă interesa pe mine. Și zice: «Bă, au zis ăștia că ne-a costat mai mult decât cutremurul din ’77». Păi a trebuit să retragă toate rețelele de afară. Și aici nu spune nimeni că au fost și mierliți afară din cauza lui ăsta, prin țările alea latino-americane, nu s-au mai jucat.”, a povestit Serghei Mizil, care susține că România avea una dintre cele mai puternice rețele de spioni din lume: „Practic, el conducea toată lumea prin spionajul pe care-l avea, pentru că făceau toți prin el.”, a mai spus fiul marelui lider comunist Paul Niculescu-Mizil.

„Familiei lui Pacepa nu i s-a întâmplat nimic pentru că erau 100% monitorizați de americani și de ruși. Ca dovadă că imediat de la Revoluție a venit un avion, primul, care a luat familia Pacepa și pe Dana Borilă, fosta nevastă a lui Valentin Ceaușescu și i-a scos.”, amintește Serghei Mizil.

Pentru cei care nu știu cine este Dana Borilă facem precizările necesare. Era fiica unui alt demnitar comunist, cu origini evreiești. Din acestă cauză, Elena Ceaușescu s-a opus căsătoriei lui Valentin, însă cei doi au făcut pasul cel mare. Au și un băiat împreună, dar după puțini ani Valentin și Dana au divorțat, nemaisuportând presiunile Ceușeștilor.

„Eu cred că el și-ar fi dorit finalul ăsta”

Serghei Mizil nu a avut nicio reținere în a critica și ce s-a întâmplat în țară după împușcarea lui Nicolae Ceaușescu, când se crea că totul va fi mai bine.

„Ăștia au ras tot ce a făcut acolo, nene. Adică ăla a făcut o industrie foarte puternică, făceam absolut tot, mă refer la partea cu învățământul. Un om de la țară acum nu mai poate să studieze niciodată în București. Atunci avea cămin, avea masă, avea servici. Tot ce a făcut ăsta, ăștia n-au reușit să vândă în 30 de ani tot ce a construit ăla.”, e de părere Serghei Mizil.

Urmăriți întreaga ediție la podcastul Istoria Secretă pe canalul de Youtube EVZ Capital.