Lifestyle

Sfatul expertului: Cătălin Scărlătescu avertizează să nu comanzi niciodată asta!

Sfatul expertului: Cătălin Scărlătescu avertizează să nu comanzi niciodată asta!

Cătălin Scărlătescu este unul dintre cei mai apreciați chefi din România. Atitudinea lui tranșantă, dar populară, îl face și un formator de opinie foarte influent în domeniul gastronomiei. Mulți români îi urmează sfaturile cu sfințenie. Iar cel mai nou sfat al lui este acela de a ne gândi de două ori înainte să comandăm produse aparent de lux, specifice unei bucătării internaționale, în majoritatea restaurantelor românești. Dacă un produs rar este disponibil, s-ar putea să fie o situație de tipul „prea bun să fie adevărat”.

Juratul emisiunii „Chefi la cuțite” cunoaște foarte bine industria și felul în care patronii de restaurante pot specula dorința clienților de a consuma mâncăruri alese și greu de obținut și preparat. Cătălin Scărlătescu avertizează că piața românească este de multe ori neglijată de exportatori, în special atunci când vine vorba de rarități culinare. Astfel, delicatesele, precum vita wagyu, sunt adesea „făcături”.

„Nu există așa ceva”

Cătălin Scărlătescu avertizează că prestigiul multor restaurante gourmet este fals. Din acest motiv, el recomandă să ne  uităm la proveniența produselor lor.

„Dacă vrei să îți dai seama de un restaurant cât de fantastic e, nu intra în restaurant, du-te în spate la gunoi și ai să vezi acolo ce scrie pe cutii. Pește de captură și vezi chestiile alea de polistiren cu numele la toate fermele din Grecia de pește.

Povești cu pești de captură, cum stau 25 de greci cu undițele în mână și ți-l trimit. Nu există așa ceva, este o tâmpenie. Foarte multe dintre restaurantele din București au păcălit clientul foarte mult timp și încă îl păcălesc”, a mai spus expertul bucătar.

Cât de rară e mâncarea gourmet autentică?

Cătălin Scărlătescu a afirmat, într-o declarație citată de România TV, că inclusiv pentru el este dificil să obțină cele mai alese feluri de mâncare. El a subliniat că anumite mâncăruri vor ajunge de maximum patru ori chiar și în farfuriilor celor mai bogați și puternici oameni de pe Pământ.

„Eu la un moment dat am vrut să fac ceva cu vita kobe și pentru că lucram în Howard Johnson și pentru că în Howard Johnson exista Benihana am sunat acolo, că na, eram colegi, i-am rugat cu cerul și pământul să îmi facă și mie rost de doi mușchi. Nu să-mi facă rost, să-mi dea, că nu îți dă nimeni. Ca să vezi cum vin mușchii ăia, înnebunești.

E un pachet atât (n.r. arată că e un pachet mare), în care stă un mușchi, cu toate certificatele din lume. Deci nu poți să îți dai seama, ală are transport ca vinul Petrus, nu poți să îl bagi în geantă și să vii aici. Nu, îți trebuie o mașină specială care să-ți aducă vaca aia la temperatura care trebuie, deci este o întreagă poveste.

Kobele ăla sau wagyu-ul ăla, nu sunt pe toate drumurile. Nimeni nu ne bagă pe noi în seamă ca și piață, e foarte greu să pui mâna pe top marfă. De ce este top marfă, pentru că este ediție limitată! Eu nu aș vinde o bucată de kobe nici mort, aș mânca-o doar eu. Aia o mănânci de 4 ori maxim în viață, dacă ești extra bogat și stai doar în locații de genul acesta.