Actual

Soarta războiului din Ucraina se decide în următoarele săptămâni

Soarta războiului din Ucraina se decide în următoarele săptămâni

Cât timp mai durează, aceasta este întrebarea care îl macină pe oricare român, dar și fiecare om, în parte.

Soarta războiului din Ucraina se decide în următoarele săptămâni

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, afirmă că următoarele câteva săptămâni pot fi determinante pentru soarta războiului din Ucraina, potrivit ProTv.

Actualmente, oficialul NATO estimează că în această etapă a războiului, Ucraina va înregistra mult mai multe pierderi de vieţi omeneşti, decât în perioada anterioară, de la izbucnirea conflictului și până acum.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, anticipa, anterior, un război de durată, dar Mircea Geoană îl contrazice astăzi, în termenii potriviți, printr-o analiză a momentului.

Va fi un război de uzură, un război de durată, dar putem spune acum, evaluând situaţia după 100 de zile, că următoarele câteva săptămâni vor fi determinante pentru cursul acestui război de lungă durată. De ce spunem asta? Pentru că în jur de o treime din forţele ruseşti mobilizate la începutul războiului, acum o sută de zile, sunt astăzi în incapacitate din diverse motive. Federaţia Rusă încearcă diverse metode de a-şi recompleta resursele militare şi tehnice care au fost eliminate de către ucraineni. Au progres limitat, dar au ceva progres în Donbas şi de aceea aşteptăm ca aceste câteva săptămâni să fie săptămâni foarte încrâncenate, cu pierderi umane de ambele părţi, de această dată, semnificative”, a spus, în interviul televizat, Mircea Geoană.

Ca o completare, dar și o întărire a celor spuse, Geoană a mai precizat, în același context: ”Ucraina, în prima fază a războiului, în jurul Kievului, a avut pierderi relativ moderate. Acum, într-un război de alt tip, de factură – multă artilerie, multe bombardamente – sunt pierderi de ambele părţi. Deci intrăm în câteva săptămâni care pot fi determinante pentru viitorul războiului”.

La începutul lunii aprilie, Mircea Geoană declara:

Dacă în prima parte, am văzut un tip de război în care forțe ruseşti încercau să ocupe oraşe importante şi nu au reuşit, ulterior vom vedea ceva care seamănă mai mult cu tipul de război convenţional din Al Doilea Război Mondial”.