Actual International

Soldații ruși nu mai vor să lupte. Au găsit o metodă inedită prin care fug de războiul din Ucraina

Soldații ruși nu mai vor să lupte. Au găsit o metodă inedită prin care fug de războiul din Ucraina
Arhivă

Încă de la începutul războiului declanșat de ruși împotriva Ucrainei au existat zvonuri că sunt soldați în trupele coordonate de Vladimir Putin care ar fi preferat să nu lupte.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a făcut public un filmuleț în care un soldat rus îi spune prietenului său că a încercat tot posibilul să iasă din luptă și nu ar fi singurul care a trecut prin mai multe astfel de încercări, relatează The Telegraph.

Aceste informații vin în contextual în care analiștii spun că armata rusă este suprasolicitată, cu un moral scăzut și ar putea rămâne în curând fără unități pregătite de luptă, în timp ce războiul din Ucraina continuă.

Soldatul rus dezvăluie că ofițerii „nu au nicio opțiune” și că mulți dintre ei au făcut deja încercări nereușite de a fi disponibilizați. „Ori ești rănit, ori ești ucis, ori există un ordin oficial de retragere”, spune acesta, adăugând că el a încercat să facă și o diversiune în acest sens.

A vrut să se însoare ca să scape de război

Soldatul spune că a vrut chiar să organizeze o căsătorie falsă, în încercarea de a scăpa de front. El povestește că i-a propus unei prietene să depună o cerere la biroul de înregistrare a căsătoriilor, iar el va anunța la unitate. Doar că s-a lovit de refuzul femeii.

Soldatul mai spune că toți camarazii săi „încearcă orice modalitate posibilă de a ieși, dar nu există nicio cale”.

Din informațiile deținute de SBU, tot mai mulți soldați ruși caută motive pentru a se întoarce acasă. Armata rusă nu se aștepta ca războiul să dureze atât de mult, iar acum comandanții înăspresc restricțiile privind concediile.