Actual Politică

Sorin Cîmpeanu spulberă speculaţiile legată de banii elevilor pentru transport. Pot cere suma lunară pentru transport în avans

sorin-cimpeanu

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu vine astăzi cu precizări legate de suma forfetară lunară pentru cheltuielile de transport acordată elevilor școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu.

Sorin Cîmpeanu spulberă orice speculaţie legată de banii elevilor pentru transport. Pot cere suma lunară pentru transport în avans

„Elevilor școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu li se asigură o sumă forfetară lunară pentru cheltuielile de transport, în funcție de distanța între localitatea de domiciliu și localitatea în care sunt școlarizați, dus-întors, pe durata cursurilor școlare, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ în care sunt școlarizați”, a scris astăzi ministrul Educaţiei pe Facebook.

În acest mod, toți elevii școlarizați într-o altă localitate decât cea de domiciliu vor primi o alocație forfetară de transport, spune Cîmpeanu, precizând că nu este nevoie de niciun document justificativ.

Elevii pot solicita acordarea în avans a sumei forfetare lunare

„ÎN PLUS față de bursa socială pe care o primesc toți elevii care se încadrează în criteriile sociale sau medicale (elevi proveniți din familii cu venituri reduse, elevi cu dizabilități, cu boli cronice sau orfani)!

Elevii pot solicita acordarea în avans a sumei forfetare lunare, iar alocația de transport este plătită din bugetul Ministerului Educației, fără a afecta bugetele primăriilor!”, mai precizează ministrul Educaţiei.

„În cazul în care tarifele practicate sunt mai mari decât suma forfetară, aceasta poate fi majorată cu până la 50%”

Suma forfetară lunară este de 50 de lei/lună pentru distanţa de 3 km. Pentru distanţele ce depăşesc 3 km, suma de 50 lei/lună se suplimentează cu 5 lei/lună pentru fiecare kilometru.

„În cazul în care tarifele practicate sunt mai mari decât suma forfetară, aceasta poate fi majorată cu până la 50%, dar nu mai mult decât contravaloarea documentelor de transport prezentate de către elevii care solicită suplimentarea sumei forfetare. În acest caz sumele se decontează pe baza documentelor de transport emise de operatorii de transport”, spune ministrul.

De asemenea, Sorin Cîmpeanu mai precizează că „elevilor cazaţi la internat sau în gazdă în localitatea unde studiază li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 4 călătorii dus-întors pe lună, din bugetul Ministerului Educaţiei, prin unităţile de învăţământ unde sunt şcolarizaţi. Elevii pot solicita acordarea sumei în avans. Pentru situațiile în care se depășește suma forfetară, decontarea se face în luna următoare”.