Actual

Sorin Oprescu face recurs, după condamnarea la închisoare de 10 ani și 8 luni

Sorin Oprescu face recurs, după condamnarea la închisoare de 10 ani și 8 luni
puterea.ro

Oprescu pregătește ofensiva împotriva Curții de Apel București și a statului român, susțin surse din cercul lui de cunoștințe.

Pentru a iniția procedura de recurs,  familia lui Sorin Oprescu a contactat mai mulți avocați, au precizat și surse apropiate de acesta pentru stiripesurse.ro.

Sorin Oprescu, fost primar al Capitalei, a fost dat în urmărire, după ce a fost condamnat, vineri, 13 mai 2022, la 10 ani și 8 luni de închisoare.

Mandatul de încarcerare nu a putut fi pus în aplicare întrucât autoritățile nu l-au găsit la domiciliu. Prin urmare, fostul primar a  fost dat în urmărire internațională, pentru a fi depistat și extrădat în România.

Se pare că Oprescu este plecat din țară de mai bine de 3 săptămâni, pe ruta Bulgaria-Grecia, citează evz.ro.

Totuși, autorităţile române nu au spus nimic sigur referitor la țara în care s-ar afla Sorin Oprescu.

Conform evz.ro, jurnalista Adina Anghelescu a afirmat: “Cert este că Sorin Oprescu are două posibilităţi. Ori rămâne acolo şi atunci se va judeca cererea de extrădare în Grecia şi poate că are şanse de a nu fi extrădat, pentru că şi aici la Bucureşti se pregăteşte un recurs în casaţie, având în vedere această condamnare care a lăsat siderată pe toată lumea, începând cu avocaţi şi chiar jurnaliştii vechi de pe justiţie”.

Cum a decurs judecata lui Sorin Oprescu

  • în anul 2015 – a fost trimis în judecată pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat.
  • în anul 2019 – a fost condamnat la 5 ani și 4 luni de închisoare.
  • în mai 2022 – instanța de apel i-a aplicat lui Sorin Oprescu o pedeapsă dublată, respectiv de 10 ani și 8 luni.

Dublarea pedepsei stabilită în hotărârea definitivă, pronunțată vineri – 13 mai 2022, de către Instanța de Apel de la Curtea de Apel București, a fost determinată de următoarele motive invocate de judecători:

  • atitudinea lui Oprescu din timpul procesului,
  • imaginea falsă pe care și-a creat-o,
  • preocuparea constantă de a se îmbogăți din banul public.

Condamnat și pentru „consumarea plăcerilor vieţii”

Instanța a mai precizat că banii dobândiți ilegal au fost folosiți inclusiv la „consumarea plăcerilor vieţii, precum plimbări frecvente între proprietăţile sale luxoase şi la Viena, la hoteluri de lux, întreţinerea unei concubine costisitoare”.

La Antena 3, jurnalista Adina Anghelescu a criticat sentința Curții de Apel, afirmând că nu a mai întâlnit o motivare, într-un proces penal, precum cea formulată în cazul Oprescu.

„Eu nu am văzut o asemenea motivare până acum, în care două judecătoare să spună că Sorin Oprescu, vezi Doamne, au constatat ele că avea o imagine publică falsă, pe care şi-ar fi creat-o şi i-au imputat faptul că se ocupa de consumarea «plăcerilor vieţii», de plimbări frecvente la proprietăţile sale luxoase şi de întreţinerea unei concubine costisitoare. Eu, chestia asta, nu am întâlnit-o nicăieri, adică întreţinerea unei concubine costisitoare. Aici vorbea despre soţia domnului Sorin Oprescu, de Adriana Nica, care este un doctor foarte bun, pe secţie de ATI”.