Actual International

Spania a emis un mandat internațional de arestare pe numele oligarhului rus acuzat că și-a răpit cei cinci copii 

Spania a emis un mandat internațional de arestare pe numele oligarhului rus acuzat că și-a răpit cei cinci copii 
Fontanka/Traseul oligarhului

Un mandat internațional de arestare a fost emis în orașul Marbella, de pe Costa del Sol, pe numele lui Andrey Tkachenko, un oligarh rus acuzat de răpirea celor cinci copii ai săi care locuiau acolo împreună cu mama lor.

Spania a emis un mandat internațional de arestare pe numele oligarhului rus acuzat că și-a răpit cei cinci copii

Un tribunal spaniol din orașul Marbella, situat în Costa del Sol, a emis un mandat de arestare împotriva oligarhului rus Andrey Tkachenko. Acesta este urmărit internațional pentru că și-ar fi răpit cei cinci copii care locuiau în orașul andaluz, împreună cu mama lor.

Cine este acest oligarh rus? Tkachenko este președintele General Satellite Group, principalul conglomerat din domeniul producției de televiziune din Rusia. Se crede că acesta are legături cu președintele rus Vladimir Putin.

Mandatul a fost emis de Tribunalul de Instrucție nr. 3 din Marbella. Acesta face referire la arestarea și predarea internațională a directorului general al GS Group, acuzat de două infracțiuni de nesupunere și răpire de copii. Ordinul are de fapt două părți: una se limitează la Uniunea Europeană, iar cealaltă acoperă restul lumii.

După cum a relatat cronicaglobal.elespanol.com, Tkașenko este cercetat pentru că i-ar fi luat pe cei mici la începutul acestui an în timpul unei vacanțe în orașul francez Marsilia. Oligarhul, care apare pe lista Forbes ca miliardar, ar fi profitat de o vacanță autorizată pentru a-i duce ulterior pe copii în Finlanda.

De acolo, acesta ar fi trecut granița în Rusia, în pofida faptului că Biroul Național de Investigații din Finlanda (NBI) a fost notificat oficial de către autoritățile spaniole. Acolo se crede că se află în acest moment oligarhul și cei cinci copii.

Despre Tkașenko se mai știe că a pierdut custodia celor cinci copii ai săi, a căror mamă locuiește în celebra stațiune de vacanță spaniolă Marbella. Soția sa a primit custodia acestora în decembrie 2021. Magistratul a emis, de asemenea, un regim de vizită care i-a interzis tatălui să îi ducă pe copii în țara sa natală, lucru pe care instanța l-a repetat, printr-o altă decizie, la 1 aprilie 2022.

„Copiii nu trebuie să devină ostatici ai situației politice”

Corespondentul publicației Fontanka a trimis întrebări despre situația cu plecarea copiilor avocatei lui Andrey Tkachenko, Olga Kurnitskaya. Nu toate au primit răspuns. De exemplu, avocata nu a comentat întrebarea dacă directorul ei are, într-adevăr, fiica cea mare, într-o țară străină, fără documente. De asemenea, ea nu a precizat în ce țară se află acum copiii.