International

Statele Unite ale Americii se confruntă cu cea mai mare inflație din ultimii 41 de ani. Datele Departamentului Muncii

inflatie

Potrivit informațiilor CNBC în urma unor date oferite de Departamentul Muncii din SUA, prețurile plătite de consumatorii americani la articolele de zi cu zi au crescut la nivelul celor din primele zile ale administrației Reagan.

Andrew Hunter, economist senior la Capital Economics: „Prețurile par să se modereze în sfârșit!”

Este pentru a şasea lună consecutiv când preţurile de consum în SUA înregistrează un salt anual de peste 6%, se arată în raportul oferit de Departamentul Muncii. Preţurile alimentelor au crescut cu 1% pe lună şi cu 8,8% în termeni anuali, deoarece preţurile la bunuri precum orezul, carnea de vită tocată, citricele şi legumele proaspete au înregistrat avansuri de peste 2% în martie.

Preţurile energiei au crescut cu 11%, respectiv cu 32%, în condiţiile în care preţurile benzinei au crescut cu 18,3% pe lună, impulsionate de războiul din Ucraina şi de presiunea pe care o exercită asupra aprovizionării.

Indicele preţurilor de consum, care măsoară un coş larg de bunuri şi servicii, a crescut cu 8,5% faţă de un an în urmă, pe o bază neajustată, fiind peste estimarea Dow Jones, deja ridicată, de 8,4%.

Indicele preţurilor de consum de bază a crescut cu 6,5% pe o bază de 12 luni, în conformitate cu aşteptările. Cu toate acestea, au existat semne că inflaţia de bază ar fi în scădere, deoarece a accelerar cu doar 0,3% pe lună, mai puţin decât estimarea de 0,5%. Această evoluţie, la rândul său, a adus o oarecare speranţă că inflaţia în general s-a diminuat şi că martie ar putea reprezenta vârful.

Pieţele au reacţionat pozitiv la raport, cu o creştere a acţiunilor şi o scădere a randamentelor obligaţiunilor de stat.

De asemenea, preţurile materiilor prime, fără alimente şi energie, au scăzut cu 0,4%. Aceste scăderi, însă, au fost compensate de majorarea preţurilor îmbrăcămintei, serviciilor excluzând energia şi îngrijirea medicală, fiecare dintre acestea crescând cu 0,6% faţă de luna precedentă. Serviciile de transport au crescut şi ele cu 2%, aducând avansul pe 12 luni la 7,7%. Tarifele companiilor aeriene au crescut cu 10,7% faţă de februarie şi cu 23,6% faţă de un an în urmă.

Joe Biden a declarat că „70% din creşterea preţurilor în martie a provenit din creşterea preţurilor la benzină a lui Putin:

„Bugetul familiei voastre, capacitatea de a face plinul la maşină… nimic din toate astea nu ar trebui să depindă de un dictator care declară război şi comite un genocid la celălalt capăt al lumii”, a declarat preşedintele american Joe Biden.