Actual Social

Statul român va acorda pe loc o sumă importantă de bani. Beneficiarii trebuie să îndeplinească o singură condiție

Statul român va acorda pe loc o sumă importantă de bani. Beneficiarii trebuie să îndeplinească o singură condiție
Arhiva infoactual.ro

Recent, unul dintre miniștrii României a făcut public un anunț important.

Astfel, dacă vreți să cumpărați o mașină electrică este bine să știți că ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a anunțat că va majora bugetul pentru Programul Rabla. Astfel, veți primi pe loc peste 10.000 de euro de la statul român.

Bugetul va fi majorat cu 15%

Potrivit anunțului făcut de ministrul Barna, în curând, Programul Rabla va fi modificat în așa fel încât persoanele care intenționează să achiziționeze mașini electrice vor primi peste 10.000 de euro, valoarea actuală a unui tichet.

În acest context, recent, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a anunțat că bugetul alocat va fi majorat cu 15%, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru persoanele juridice care vor să achiziționeze mașini electrice. De asemenea, va fi modificat şi Programul Rabla Clasic, fiind facilitată decontarea mai rapidă pentru dealerii auto.

Astfel, în cadrul unei emisiuni TV din data de 09.01.2023, Tanczos Barna a precizat: „Vom majora bugetul cu cel puţin 15% la maşinile electrice şi vom lansa şi un program de flote comerciale, prin care vom ajuta şi companiile private să beneficieze de un sprijin mai mare de 200.000 de euro pentru mașinile electrice. Acest program trebuie să treacă şi prin Consiliul Concurenţei, prima dată vom notifica Consiliul Concurenţei pentru o chemă de ajutor de stat, dar şi acolo vom avea un program mai ambiţios de a susţine inclusiv companiile private”.

Un alt program pentru autoturisme electrice

De asemenea, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a anunțat că autoritățile locale intenționează să implementeze un program de tipul „Rabla” pentru autoturisme electrice care să se adreseze agenţilor economici care vor să îşi înnoiască parcurile auto. Iar, printre companiile care pot beneficia de acest program sunt:

  • firmele de taximetrie,
  • firmele de distribuţie.

În cadrul aceleiași emisiuni TV, ministrul Tanczos Barna s-a declarat bucuros de faptul că a început să crească numărul maşinilor electrice în România, inclusiv în mediul rural, unde autoturismele folosite pentru naveta pe distanţe scurte au fost înlocuite cu vehicule electrice.

Iar, tot celor precizate de Barna, România a reuşit să scoată din circulaţie, în 2022, 100.000 de autovehicule mai vechi de opt ani, prin intermediul programelor Rabla Clasic și Rabla Plus.

Ce se întâmplă cu bugetul programului Rabla Clasic

Potrivit ministrului Barna, în viitor bugetul programului Rabla Clasic va scădea în beneficiul celui care încurajează cumpărarea de autoturisme electrice, în contextul în care Comisia Europeană şi-a propus să înceteze vânzarea de autoturisme cu combustie internă în anul 2035.

Mai multe stații de încărcare în țară

De altfel, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a spus că este necesară dezvoltarea infrastructurii pentru încărcarea autovehiculelor electrice, context în care a reamintit că sunt contracte semnate de Administraţia Fondului pentru Mediu cu peste 1.000 de primării pentru realizarea de staţii de încărcare, iar Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației va realiza peste 13.000 de staţii de încărcare.

În acest sens, Tanczos Barna a menționat: „Sunt convins că în doi-trei ani de zile infrastructura va fi mult, mult mai bine dezvoltată decât până acum”, potrivit capital.ro.