Actual Diverse

Studiu. Cercetătorii au descoperit că există un animal care mănâncă 10 milioane de bucăți de microplastic pe zi

Studiu. Cercetătorii au descoperit că există un animal care mănâncă 10 milioane de bucăți de microplastic pe zi
Pixabay

Balenele albastre consumă până la 10 milioane de bucăți de microplastic în fiecare zi, a estimat marți o cercetare, sugerând că poluarea omniprezentă reprezintă un pericol mai mare pentru cel mai mare animal din lume decât se credea anterior.

Micile fragmente de plastic au fost găsite peste tot, de la cele mai adânci oceane la cei mai înalți munți, și chiar în interiorul organelor și sângelui uman. Acum, un studiu de modelare publicat în revista Nature Communications a estimat cât de mult plastic este ingerat de balene.

Studiu pe 191 de balene albastre

O echipă de cercetători condusă de SUA a pus dispozitive de marcare pe 191 de balene albastre, balene cu aripioare și balene cu cocoașă – care trăiesc în largul coastelor Californiei – pentru a le observa mișcările.

„Este practic ca un Apple Watch, doar că [este montat] pe spatele unei balene”, a declarat Shirel Kahane-Rapport, cercetător la Universitatea Fullerton din California și primul autor al studiului.

Balenele se hrăneau mai ales la adâncimi cuprinse între 50 și 250 de metri, unde se găsește „cea mai mare concentrație de microplastic în coloana de apă”, a declarat Kahane-Rapport pentru AFP.

Cercetătorii au estimat apoi dimensiunea și numărul de îmbucături pe care balenele le luau zilnic și ce era filtrat, modelând trei scenarii diferite.

Medie: Mănâncă peste 1 miliard de bucăți de plastic pe an

În cel mai probabil scenariu, balenele albastre mănâncă până la 10 milioane de bucăți de microplastic pe zi.
În timpul sezonului anual de hrănire de 90-120 de zile, acest lucru reprezintă peste un miliard de bucăți pe an.

Cel mai mare animal care a trăit vreodată pe Pământ este, de asemenea, probabil cel mai mare consumator de microplastic, mâncând până la 43,6 kilograme pe zi, potrivit studiului.

„Imaginați-vă că purtați cu voi 45 de kilograme în plus – deși sunteți o balenă foarte mare, asta va ocupa spațiu”, a spus Kahane-Rapport.

S-a estimat că balenele cu cocoașă mănâncă aproximativ patru milioane de bucăți pe zi

Deși este ușor să ne imaginăm că balenele aspiră cantități uriașe de microplastic în timp ce înoată prin ocean, cercetătorii au descoperit că nu așa consumă tot acest plastic.

În schimb, 99 la sută din microplastic a intrat în balene pentru că se afla deja în interiorul prăzii lor.

„Acest lucru este îngrijorător pentru noi”, a spus Kahane-Rapport, deoarece oamenii mănâncă aceiași pești pe care îi mănâncă și balenele. „Și noi mâncăm anșoa și sardine”, a spus ea, adăugând că „krilul stă la baza rețelei alimentare acvatice”.

Cercetări anterioare au arătat că, dacă krilul se află într-un acvariu care conține microplastic, „îl va mânca”, a spus Kahane-Rapport. Acum, că cercetătorii știu cât de mult microplastic este consumat de balene, următorul obiectiv este să determine cât de mult rău ar putea face acesta.

„Doza definește nivelul de otrăvire”, a mai declarat Kahane-Rapport.