Actual Diverse

Subiect de Hollywood! Avocat român, acuzat de DNA că a plătit un asistent medical să-i găsească pacienți-clienți loviți de mașini

Subiect de Hollywood! Avocat român, acuzat de DNA că a plătit un asistent medical să-i găsească pacienți-clienți loviți de mașini

Dacă regizorii de la Hollywood ar veni în România, cu siguranță ar găsi subiecte de film, fără număr. Povestea de azi ar putea fi dezoltată, într-o peliculă, care, cu siguranță ar ajunge în box-office-uri. Este vorba despre un avocat, care ingenios din fire, a dat ”șpagă”, la propriu, pentru a face bani din victimele accidentelor rutiere, oameni care au ajuns, după tragedie, pe paturile de spital.

Subiect de Hollywood! Avocat român, acuzat de DNA că a plătit un asistent medical să-i găsească pacienți-clienți, loviți de mașini

Un avocat din Baroul Mureş a fost trimis în judecată de procurorii DNA, după administrarea unor informații, care au făcut obiectul unui întreg dosar. Acesta este acuzat că a determinat un asistent medical să-i ofere datele unor pacienţi, victime ale accidentelor rutiere, pentru a-i reprezenta în instanţă, în schimbul unui procent din despăgubiri. Asistentul medical şi-a recunoscut imediat fapta. Și de aici a pornit toată povestea.

După ce că erau victime ale accidentelor din trafic, pacienții se trezesc acum și victime ale planului pus la cale de cel care se dorea a fi de partea legii. Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, avocat în cadrul Baroului Mureş, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunii de instigare la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.

În cursul anului 2019, inculpatul, direct sau prin intermediul a două persoane, l-ar fi determinat pe Barabasi Csaba, asistent medical în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş (cu care procurorii au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei), să-i permită accesul la unele informaţii nedestinate publicităţii. Informaţiile priveau identitatea şi starea unor pacienţi internaţi în unitatea medicală, care au fost victime ale unor accidente de circulaţie”, a transmis, marţi, DNA, răspunsul oficial, prin intermediul unui comunicat de presă.

Potrivit opiniei procurorilor, pentru informaţiile furnizate, asistentul medical ar fi primit de la avocat, dar şi de la unul dintre intermediari, suma totală de 850 lei, precum şi alte foloase necuvenite, sub formă de servicii de consultanţă juridică, tot de la avocatul inculpat.

În baza informaţiilor obţinute în maniera de mai sus, inculpatul ar fi încheiat acte de reprezentare cu persoanele respective în scopul obţinerii pentru sine, pe lângă onorariu, a unui procent semnificativ (20%) din valoarea despăgubirilor ce urmau să fie acordate victimelor de către societăţile de asigurări, responsabile civilmente”, a mai transmis DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Târgu Mureş. Anterior, în cauza dată, procurorii anticorupţie au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu inculpatul Barabasi Csaba, asistent medical, precum şi cu alţi doi inculpaţi intermediarii avocatului, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracţiunii. Aceștia sunt acuzați de instigare, de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.

Trei inclulpați din cauza dată au recunoscut vina, în fața anchetatorilor.

În prezenţa apărătorilor aleşi, cei trei inculpaţi ultim menţionaţi au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi au fost de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora, între zece luni şi un an cu suspendare şi interzicerea unor drepturi”, a mai transmis DNA.