Actual Social

„Sunt șanse tot mai mici” ca METROREX SA să respecte termenele stabilite în PNRR. Astfel, finanțarea va fi pierdută

„Sunt șanse tot mai mici” ca METROREX SA să respecte termenele stabilite în PNRR. Astfel, finanțarea va fi pierdută
Arhiva infoactual.ro

Magistrala de metrou M4 Gara de Nord-Filaret va pierde finanțarea din PNRR

Potrivit concluziilor unui raport al Corpului de Control al Ministerului Transporturilor, METROREX S.A. nu va putea să respecte calendarul orientativ pentru atingerea jaloanelor programului de finanţare prin PNRR pentru magistrala de metrou M4, tronsonul Gara de Nord – Filaret.

Proiectul pentru METROREX S.A. are prevăzută o finanțare de 299 de milioane de euro, având ca termene:

  • sfârșitul anului 2023 pentru semnarea contractelor de achiziții
  • august 2026 pentru finalizarea lucrărilor

 Ce se menționează în raportul Corpului de Control al Ministerului Transporturilor

În concluziile raportului Corpului de Control al Ministerului Transporturilor, se precizează următoarele:

„În ceea ce privește construcția Magistralei M4 București – secțiunea 1 Gara de Nord- Filaret, investiție inclusă pentru finanțare în PNRR, echipa de control a constatat că va fi practic imposibil că METROREX SA să respecte calendarul orientativ pentru atingerea jaloanelor/țintelor programului de finanțare, în sensul în care nu va fi posibil ca în trimestrul 4 din anul 2022 să aibă loc semnarea contractelor pentru 50% din lucrări, prin derularea unor licitații deschise și concurențiale și prin obținerea autorizațiilor relevante. De asemenea, echipa de control a constatat faptul că, deși METROREX SA a beneficiat de finanțarea necesară pentru a avea un proiect matur ce poate fi finanțat pentru implementare, în prezent este necesară actualizarea Studiului de Fezabilitate în vederea punerii în aplicare a finanțării din PNRR pentru construcția Magistralei M4: București- Secțiunea 1: Gara de Nord- Filaret, cu alocarea de fonduri suplimentare din bugetul Metrorex SA”.

Declarațiile lui Sorin Grindeanu

Potrivit lui Sorin Grindeanu „sunt șanse tot mai mici” pentru ca magistrala de metrou M4 Gara de Nord -Filaret, finanțată prin PNRR, să poată respecta termenul de finalizare prevăzut pentru august 2026.

Pentru primele șase stații licitația încă nu a fost lansată, pe motiv că nu au fost emise toate avizele de la Primăria Capitalei.

Potrivit lui Sorin Grindeanu, PNRR ar putea fi schimbat în sensul de a înlocui acest proiect pentru magistrala M4 cu alte două proiecte de rezervă pentru reparații rapide pe calea ferată și modernizarea liniei de tren Craiova-Calafat.

În acest context, Grindeanu a declarat: „În această perioadă nu m-am înscris în corul celor care spuneau justificat că multe dintre proiectele incluse în PNRR nu sunt viabile. Acest proiect pare cel mai departe de implementare. Sunt pesimist legat de acest proiect și de finalizarea lui până la finalul perioadei de finanțare din PNRR. Le-am cerut colegilor de la metrou și celor de la CFR să vină cu un backup. Eu mi-aș dori ca acest proiect să poată fi finalizat și finanțat, dar sunt realist. Există proiecte care par mature, astfel încât să putem accesa sumele respective. Pe de o parte mărirea sumelor pe quick wins, iar pe de altă parte Craiova – Calafat, dar aici aștept o analiză”, potrivit hotnews.ro