Actual Social

Supermarket din România retrage de la vânzare niște CHISPURI și recheamă clienții care au cumpărat, pentru despăgubiri.

Supermarket din România retrage de la vânzare niște CHISPURI și recheamă clienții care au cumpărat, pentru despăgubiri.
doctorulzilei.ro

Un lanț de magazine din România a anunțat azi, 21.07.2022, retragerea de la vânzare și rechemarea de la clienți a unor loturi de chipsuri, după ce s-au detectat urme de alcaloizi tropani în făina de porumb.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că, urmare a notificării primite din partea furnizorului Snack Food Poco Loco NV, Carrefour România a inițiat retragerea de la comercializare și rechemarea de la clienți a unor loturi de Tortilla Chips și Tortilla Chips Chilli din gama Carrefour BIO.

Potrivit unei informări a Carrefour România, numerele de loturi ale produselor menționate anterior, precum și lista magazinelor care au recepționat loturile incriminate sunt publicate pe carrefour.ro.

„Motivul rechemării: prezența urmelor de alcaloizi tropani în făina de porumb”, arată ANSVSA.

“Se recomandă persoanelor care dețin produse din loturile respective să nu le consume, ci să le distrugă sau să le ducă înapoi în magazinele de unde le-au cumpărat.

Contravaloarea produselor va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal”, se precizează pe site-ul oficial al Carrefour România.

Ce trebuie sa știți despre chipsuri

Potrivit unui studiu realizat de APC România, în urma unei analize detaliate a peste 27 de tipuri de chipsuri care se găsesc în toate magazinele din România, arată că din sortimentele analizate:

  • 44% conţin acid citric,
  • 37% conţin monoglutamat de sodiu
  • 15% conţin clorură de potasiu
  • 15% conţin acid lactic
  • 7% conţin 3 tipuri de potenţiatori de gust: monoglutamat de sodiu, guanilat disodic și 5 ribonucleotide disodice

Atentie! Chipsurile sunt fabricate din prafuri şi chimicale

Dr. Florin Ioan Bălănică, specialist în medicina personalizată, nutriție și nutrigenomică ne informează: „Marea majoritate a chipsurilor nu sunt făcute din cartofi, sunt făcute din tot felul de bazaconii frumos colorate și cu gust de orice. Chiar de orice, credeți-mă! De fum, grătar, chili, sărați, cu ceapă, usturoi, cu orice. Astăzi, în alimentație aproape nimic nu e ceea ce pare: cafeaua este de fapt aromă cu cafea, chipsurile sunt bazaconii colorate și totul e aromă cu ceva. Dacă v-aș spune că mai bine ronțăiți un măr sau niște covrigei cu tărâțe, veti spune că sunt depășit și neadaptat. Poate sunt, dar nu vreau răul nimănui. Sunt medic și recomand copiilor mei și pacienților să mănânce cât mai natural și mai puțin procesat, adică nu din pungă sau din cutie. Sănătatea e o decizie personală și începe încă din copilarie!”, citează eva.ro

Avertismentul medicilor

De asemenea, Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC, avertizează: „Chipsurile industriale sunt realizate din materii prime înalt procesate, la nivel de extract și pudră, cu adaosuri chimice din categoria aditivilor și aromelor artificiale, fapt ce face ca aceste produse să fie lipsite de nutrienți valoroși, fiind doar bombe calorice. Totodată, mulți consumatori nu cunosc faptul ca în produsele alimentare obținute prin prăjire în ulei la temperaturi ridicate, ia naștere o substanță cancerigenă numită acrilamida. Nivelul ridicat de grăsimi, carbohidrați și sarea din aceste produse, nu le recomandă a fi consumate de către copii și adulți cu afecțiuni medicale precum hipertensiune arterială, diabet tip 2 și alte boli metabolice”, potrivit sursei citate.