International

Taiwan e în alertă. Avioane detectate în jurul teritoriului disputat

china-taiwan

Peste o sută de avioane și nouă nave de război chineze au fost detectate în jurul Taiwanului în decurs de 24 de ore, au anunțat luni, 18 septembrie, autoritățile insulare, cea mai mare cifră înregistrată în ultima vreme. „Între dimineața zilei de 17 și 18 septembrie, Ministerul Apărării a detectat în total 103 avioane chinezești, ceea ce reprezintă un record pentru o (perioadă) recentă și pune probleme serioase de securitate de ambele părți ale Strâmtorii Taiwan și în regiune”, a precizat ministerul într-un comunicat.

„Hărțuirea militară continuă” a Chinei „poate duce cu ușurință la o creștere a tensiunilor și la deteriorarea securității în regiune”, a avertizat ministerul. A cerut Beijingului să „înceteze imediat aceste acțiuni unilaterale distructive”.

Taiwan este pus în alertă de depășirea limitelor

Dintre avioanele militare detectate, 40 au trecut linia mediană. Aceasta e o demarcație neoficială între China și Taiwan, pe care prima nu o recunoaște. Aeronavele au intrat în zona de identificare a apărării aeriene (Adiz) din sud-vest și sud-est, potrivit comunicatului. Nouă nave de război chineze au fost, de asemenea, reperate în jurul insulei.

Adiz, care nu trebuie confundată cu spațiul aerian al unei țări, acoperă o zonă mult mai largă în care toate aeronavele străine ar trebui să se prezinte la autoritățile aviatice locale. Adiz-ul Taiwanului se suprapune cu o parte din cel al Chinei și include chiar și o porțiune din partea continentală.

 

Săptămâna trecută, Taipei a raportat un număr tot mai mare de incursiuni ale avioanelor și navelor de război chineze. Beijingul a declarat că soldații săi rămân „în permanență în stare de alertă maximă”. Declarația a fost făcută după trecerea a două nave americane și canadiene prin strâmtoarea Taiwan.

Potrivit Ministerului taiwanez al Apărării, 68 de avioane și 10 nave ale armatei chineze au fost detectate între miercuri dimineață și joi dimineață în apropierea insulei. Aceste avioane se îndreptau spre vestul Pacificului. Urma să se alăture portavionului chinez Shandong pentru antrenamente, a precizat acesta.

Shandong este unul dintre cele două portavioane operaționale din flota chineză. Acesta a fost detectat luni la aproximativ 60 de mile marine (111 kilometri) la sud-est de punctul cel mai sudic al insulei.

Reacțiile din Asia de Est

Ministerul japonez al Apărării a anunțat, de asemenea, miercuri, că șase nave care navigau în apele aflate la 650 de kilometri sud de insula Miyakojima au fost detectate de marina sa. Avioane de vânătoare și elicoptere au fost, de asemenea, observate decolând și aterizând din Shandong.

Până în prezent, China nu a comentat aceste manevre. Guvernul chinez consideră că insula autonomă face parte din teritoriul său. A promis că îl va reunifica într-o zi, prin forță dacă va fi necesar.

Beijingul și-a intensificat amenințările și presiunile politice și economice asupra Taiwanului. Cu atît mai mult de când președinta Tsai Ing-wen a venit la putere în 2016.  Ea aparține de un partid care pledează pentru o declarație oficială de independență a insulei.

În aprilie anul trecut, Beijingul a efectuat exerciții militare care simulau o încercuire a insulei. Acțiunea a venit după ce președintele taiwanez și președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Kevin McCarthy, s-au întâlnit în California. Taiwanul a detectat atunci 71 de avioane de luptă în 24 de ore, egalând un record de desfășurare atins în decembrie 2022.

În august 2022, armata chineză a lansat uriașe manevre militare în jurul Taiwanului, în urma unei vizite la Taipei a lui Nancy Pelosi, pe atunci președinte al Camerei Reprezentanților din Congresul SUA.

Știrile au fost aduse de către Le Figaro.