Actual Diverse

Tancuri și mașini de luptă blindate din Franța au ajuns în România, pentru întărirea bazei militare de la Cincu

Tancuri și mașini de luptă blindate din Franța au ajuns în România, pentru întărirea bazei militare de la Cincu
facebook.com

În seara zilei de duminică, 23 octombrie 2022, două convoaie cu tehnică militară franceză au intrat în România, pe la punctul de trecere a frontierei Nădlac din judeţul Arad.

“Convoaiele cu tehnică militară franceză au intrat în România, pe la punctul de trecere a frontierei Nădlac din județul Arad, în seara de 23 octombrie, puțin înainte de miezul nopții”, a anunțat Ministerul Apărării Naționale din România pe pagina sa de facebook.

Potrivit aceluiași anunț al Ministerului Apărării Naționale, primul convoi a fost compus din blindate uşoare de infanterie, iar al doilea convoi a fost compus din blindate grele de infanterie.

Cine a întâmpinat convoaiele cu tehnică militară franceză

Cele două convoaie au fost întâmpinate de colonelul francez Alexandre de Feligonde, din partea Grupului de Luptă al NATO, alături de colonelul Tiberiu Cojocaru, din cadrul Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est.

FOTO facebook.com

Potrivit MAPN, “Convoaiele sunt destinate completării mijloacelor tehnice ale Grupului de Luptă al NATO (Battle Group Forward Presence- BGFP) dislocat în Cincu.

Operaţia logistică de dislocare a tehnicii din baza Mourmelon-le-Grande din Franţa către Cincu, pe roţi, pe o distanţă de mai mult de 2.000 de kilometri, a debutat pe 18 octombrie şi poartă numele de Operaţia „Balaur”, inspirat după personajul mitologic din legendele româneşti”.

BGFP a luat ființă prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO

“Grupul de luptă al NATO (BGFP- Battle Group Forward Presence) din România s-a constituit, începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaţionale aliate din cadrul Forţei de Răspuns a NATO, dislocate în ţara noastră.

La propunerea Franţei de a prelua rolul de naţiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance (Spearhead) al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF), formează BGFP pe teritoriul naţional, integrând, pe bază rotaţională, efective ale Belgiei şi Ţărilor de Jos”, a precizat MAPN pe pagina sa de facebook.