Actual

Tichetele de masă, schimbare radicală. Ce se va întâmpla de la 1 octombrie 2023

tichete de masă Sursa foto Romania tv
Sursa foto Romania tv

Tichetele de masă, schimbare radicală. Acestea reprezintă un beneficiu foarte apreciat de angajați. Aceștia au parte de o anumită sumă de bani care este destinată decontării hranei pe timpul orelor de lucru. Dar, aceste tichete pot reprezenta și o sursă în plus de venit. Pot fi folosite a cumpăra cele necesare din supermarketuri și chiar pentru a plăti în restaurante.

Dar, se pare că salariații se vor confrunta cu anumite schimbări. Oficialii au luat o decizie radicală cu privire la aceste tichete.

Tichetele de masă, schimbare radicală

Tichetele de masă, schimbare radicală. Oficialii au avut mai multe negocieri în această dimineață. Unul dintre subiectele abordate au fost tichetele de masă. La aceste discuții au participat Marcel Ciolacu, Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, dar și  Nicolae Ciucă. Așadar, s-a ajuns la o decizie cu privire la acest beneficiu al angajaților.

Guvernanții au purtat discuții aprinse cu privire la deciziile pe care le vor lua la nivelul țării. Nu doar tichetele de masă au fost în centrul atenției.  Sub atenta observare au fost și festivalurile sau evenimentele culturale. Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, s-a opus majorării cotei de TVA. Dar, creșterea va avea loc, ceea ce este inacceptabil pentru români. Majorarea se va aplica de la 5% la 9% pentru TVA.

Negocierile Guvernului

Tichetele de masă au făcut obiectul unor numeroase negocieri ale Guvernului. Dar rezultatele nu au fost cele dorite de cetățeni. Anterior, tichetele de masă puteau fi preschimbate în bani sau să fie virate pe cardurile speciale.  Însă s-a luat decizia de a limita oferirea acestor tichete exclusiv prin intermediul cardului.

Guvernul s-a răzgândit de mai multe ori, dar și întreprinderile au avut un rol în acest proces decizional. Lansarea acestor tichete de masă exclusiv pe carduri restricționate va reduce comisioanele acestora. Ceea ce reprezintă un avantaj bun pentru companiile care au luat decizia de a oferi aceste tichete. Angajații de la stat, dar și cei din mediul privat beneficiază de aceste plusuri la salariu. Însă, pentru angajații din privat, oferirea sau nu a acestor tichete rămâne la latitudinea angajatorului.

Mai multe schimbări

Măsurile luate de Guvern vor schimba radical viața românilor. Deși sunt anunțate anumite majorări, din punct de vedere al salariilor și pensiilor, românii vor avea de suportat noi costuri. Aceștia vor plăti mai mult pentru taxe și impozite. De asemenea, produsele și serviciile se vor scumpi. Majorarea taxelor va afecta și mediul de afaceri, lucru care se va răsfrânge la nivelul țării.

Încă există negocieri din punct de vedere al implementării măsurilor. Dar, unele decizii rămân bătute în cuie, în ciuda discuțiilor dintre oficiali.

Ce măsuri se vor aplica?

Proiectul de lege care reglementează aceste măsuri fiscale prevede faptul că toți angajații români vor trebui să plătească contribuția la sănătate. De asemenea, o anumită categorie de salariați va avea parte de o taxă suplimentară pe venit. Este vorba de angajații din IT, care au salarii mai mari de 10.000 de lei.

În plus, românii vor avea și de pierdut. Un alt beneficiu al angajaților sunt voucherele de vacanță. Lista de beneficiari a acestora se va micșora. Cei care au un venit de peste 8.000 de lei nu vor mai primi aceste vouchere, conform Daily Business .