International

Trădare la Kiev. Doi foști miniștri ucraineni sunt acuzați că au ajutat Rusia

Trădare la Kiev. Doi foști miniștri ucraineni sunt acuzați că au ajutat Rusia
hotnews.ro

Doi foști miniștri din perioada de domnie a lui Viktor Ianukovici au fost însărcinați cu pregătirea „Acordurilor de la Kharkiv”, potrivit cărora Ucraina a prelungit șederea flotei ruse de la Marea Neagră în Crimeea.

Biroul de Investigații de Stat de la Kiev și  Procurorul general al Ucrainei au anunțat că doi foști miniștri din guvernul ucrainean sunt anchetați sub suspiciunea de înaltă trădare, relatează Ukraîinska Pravda, citat de hotnews.ro.

Motivele acuzațiilor, în detaliu

Cei doi, respectiv fostul ministru de Externe Konstantin Grișcenko și fostul ministru al Justiției Alexandr Lavrinovici sunt suspectați pentru rolul acestora în armonizarea așa-ziselor „Acorduri de la Harkov” din anul 2010, care au permis Rusiei să își mențină flota din Marea Neagră în portul ucrainean Sevastopol.

Un acord interstatal de prelungire a mandatului flotei ruse de la Marea Neagră pe teritoriul Ucrainei cu 25 de ani a fost semnat în data de 21 aprilie 2010 de către președintele pro-rus al Ucrainei, Viktor Ianukovici și Dmitri Medvedev.

Grișcenko și Lavrinovici sunt suspectați de către procurorii ucraineni că au conspirat cu Ianukovici și fostul premier ucrainean, Mikola Azarov, pentru a acționa „în detrimentul suveranității, integrității și inviolabilității teritoriale, capacității de apărare de stat și securitatății economice a Ucrainei, Constituția și legislația țării”, potrivit sursei citate.

Cei doi foști miniștrii sunt suspectați de magistrații de la Kiev că au aprobat proiectul de protocol,  semnat cu Rusia fără avizul juridic obligatoriu.

Ce au declarat procurorii ucraineni

În acest context, procurorii ucraineni au declarat următoarele: „Ca urmare a unor astfel de acțiuni ale suspecților și altor persoane, în aprilie 2010 a fost convenit, semnat și ratificat un acord care a prelungit perioada de ședere a Flotei Ruse de la Marea Neagră pe teritoriul Ucrainei cu 25 de ani”.

De asemenea, procurorii au adăugat: „Acest lucru a creat condiții favorabile pentru reechiparea și modernizarea în continuare a flotei Mării Negre a Federației Ruse, precum și extinderea acesteia pe teritoriul Republicii Autonome Crimeea și la Sevastopol, în loc să se retragă din Ucraina”.

În prezent, cei doi foști miniștri (atât Grișcenko cât și Lavrinovici) se află în străinătate și prin urmare sunt anchetați în absență.

Măsura lui Zelensky

În data de 25 iulie 2022, președintele Zelensky l-a concediat pe primul secretar adjunct al Consiliului Național de Securitate, Ruslan Demchenko, care potrivit jurnaliștilor, a făcut lobby pentru Acordurile de la Kharkiv în anul 2010. În acel moment ocupa funcția de ministru adjunct al Afacerilor Externe și s-a ocupat de problemele relațiilor cu Rusia, potrivit babel.ua