Actual

Tupeu și aroganță tipic rusească. Ambasadorul Rusiei la București ia la mișto România. Care este legătura cu Aleksei Navalnîi

Tupeu și aroganță tipic rusească. Ambasadorul Rusiei la București ia la mișto România. Care este legătura cu Aleksei Navalnîi

Scandalul din Rusia, unde zeci de mii de susținători ai lui Aleksei Navalnîi au ieșit în stradă pentru a manifesta împotriva arestării acestuia, s-a extins în toată Europa.

Politicieni din diferite state europene au condamnat autoritățile ruse pentru arestarea și apoi condamnarea la închisoare a lui Aleksei Navalnîi.

Reamintim, că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit anul trecut, dar și-a revenit miraculous după ce medicii au depus toate eforturile pentru a-l readuce la viață.

Miștocăreală sovietică la București

Valery Kuzmin, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti susţine că Moscova are „toate motivele” să se îndoiască de o „investigaţie imparţială” a Uniunii Europene în cazul Aleksei Navalnî.

„E foarte ciudat să aud că Uniunea Europeană în întregul său sau ţări ale Uniunii Europene, una după alta, inclusiv România, au cerut, de fapt au insistat, au solicitat Rusiei să încalce legea rusă. De câte ori nu am auzit şi nu vom auzi declaraţii despre justiţie, despre statul de drept, despre faptul că principiile democratice sunt inviolabile în acest domeniu?

Parcă am auzit în România ceva de tipul ”Fără penali în funcții de conducere”… În cazul acesta, nu se aplică? Despre ce vorbim, în cazul Navalnîi? Fiul meu mai mic ar spune că acest caz este o performanţă de transparenţă şi umanism extraordinare”, a afirmat diplomatul rus, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit acestuia, Aleksei Navalnîi „a fost singurul cetăţean din Rusia care s-a bucurat de privilegiul de a nu fi în închisoare nici măcar o zi, în ciuda a două condamnări succesive”.

„În principiu, e o aroganţă că domnul Navalnîi a devenit un fel de candidat să devină o victimă sacră în Rusia, ca să lanseze ceva asemănător cu revoluţia din Maidan, Kiev, acum şapte ani. Ne amintim foarte bine momentul în care forţele de ordine ucrainene au urmat linia de toleranţă şi umanitate extreme, interacţionând cu protestatarii sau fiind neînarmaţi în faţa manifestanţilor”, a spus Kuzmin.

Cum se justifică rușii în cazul lui Aleksei Navalnîi

El a susţinut că Uniunea Europeană a „politizat” cazul lui Aleksei Navalnîi.

„Avem toate motivele să ne îndoim de orice investigaţie imparţială din partea Uniunii Europene, care ea însăşi a politizat intens cazul Navalnîi, de fapt l-a creat ca subiect politic. Era, pur şi simplu, un caz penal. Acum, în viziunea Europei, e o mare problemă politică.

Dacă dumneavoastră credeţi că domnul Navalnîi este lider al opoziţiei, este politician, profitaţi de experienţa progresistă şi practica colegilor din Spania. Ei vorbesc, referitor la arestul şi încarcerarea unuia din liderii mişcării din Catalonia – ‘Nu avem prizonieri politici, avem politicieni în închisoare’.

Dacă îl consideraţi pe domnul Navalnîi politician, atunci notaţi că nu este prizonier politic, ci politician încarcerat”, a punctat Valery Kuzmin.

Principalul critic al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a fost arestat pe 17 ianuarie şi apoi a fost condamnat la o pedeapsă de aproape trei ani de închisoare. Potrivit lui Navalnîi, Kremlinul încearcă să-l reducă la tăcere prin această arestare, după ce nu a reuşit să-l ucidă în august otrăvindu-l cu un agent toxic din clasa Noviciok, acuzaţii respinse de autorităţile ruse.