Actual International

Ucraina: atacuri în apropierea centralei nucleare Zaporojie. 42 de țări cer retragerea imediată a trupelor rusești din zonă

Ucraina: atacuri în apropierea centralei nucleare Zaporojie. 42 de țări cer retragerea imediată a trupelor rusești din zonă
dw.com

În cursul zilei de duminică, 14.08.2022, obuze de artilerie au lovit din nou oraşul ucrainean Energodar, în apropiere de centrala nucleară Zaporojie ocupată de Rusia, în contextul în care Rusia a cerut ONU să asigure securitatea sitului.

Pentru bombardamentele de duminică, fiecare parte a acuzat-o pe cealaltă şi ambele au raportat că un civil a fost ucis

„Naţionaliştii din Ucraina” au lovit zona, în timp ce primarul ucrainean al oraşului, Dmitro Orlov, a vorbit despre o „provocare criminală” din partea Rusiei, au declarat autoritățile ruse, citează stirileprotv.ro

De mai multe săptămâni cea mai mare centrală nucleară din Europa, care este ocupată de trupele ruseşti din martie 2022, este supusă bombardamentelor.

Situl urmează să fie analizat de experţi ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA). Însă, Naţiunile Unite, Rusia şi Ucraina nu pot ajunge la un acord cu privire la planificarea vizitei.

Pentru a asigura siguranţa centralei, diplomatul rus Mihail Ulianov a cerut Naţiunilor Unite să intervină

Duminică, 14 august 2022, în cadrul unui interviu, Ulianov a declarat pentru agenţia rusă de presă de stat TASS că secretariatul ONU are sarcina de a „da undă verde pentru o vizită la centrala nucleară a experţilor de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică”.

Până în prezent, potrivit unor rapoarte, ONU nu i-a permis şefului AIEA, Rafael Grossi, să meargă în Ucraina, nu doar din motive de securitate, ci şi din cauza unei dispute privind itinerariul.

Rafael Grossi ar putea să călătorească sub protecţia Rusiei prin peninsula Crimeea de la Marea Neagră, care a fost anexată de Moscova în 2014, dar acest lucru ar fi perceput ca un afront de către Kiev.

Pe de o parte, Ucraina acuză trupele ruseşti că folosesc centrala nucleară ca pe o fortăreaţă din care trag asupra micilor oraşe Nikopol şi Marganeţ, care se află pe celălalt mal al lacului de acumulare Nipru.

Pe de altă parte, Rusia, susţine că Ucraina bombardează uzina cu drone, artilerie grea şi lansatoare de rachete.

De asemenea, Kremlinul a anunţat că a lovit ţinte în zeci de locuri din estul Ucrainei cu rachete şi artilerie.

Potrivit Ministerului rus al Apărării:

  • atacurile s-au concentrat în regiunea Doneţk,
  • satul Udî din regiunea învecinată Harkov a fost capturat,
  • un depozit de combustibil de lângă Sloviansk a fost distrus.

De altfel, statul major ucrainean de la Kiev a raportat atacuri intense în estul şi sudul ţării. În regiunea Doneţk, o tentativă a forţelor ruseşti de a pătrunde în Sloviansk a fost respinsă, a precizat acesta.

În general, Kievul a menţionat că situaţia a rămas în mare parte neschimbată.

În contextul actual, 42 de țări, printre care și  România, au cerut, într-o declaraţie comună, ca Rusia să îşi retragă trupele şi personalul neautorizat de la centrala nucleară Zaporojie şi din vecinătatea acesteia, potrivit sursei citate:

Astfel, semnatarele comunicatului sunt: