International

Întrucât “America are o epidemie de violență cu arme”, Hollywood-ul ia măsuri drastice. Filmele nu vor mai fi la fel

Întrucât “America are o epidemie de violență cu arme”, Hollywood-ul ia măsuri drastice. Filmele nu vor mai fi la fel
Arhivă

Vedetele de la Hollywood au conceput și semnat o scrisoare deschisă în care au cerut control și atitudine responsabilă pentru a limita acțiunile de violență.

Ca răspuns la recentele atacuri cu împușcături în masă din SUA (respectiv din Uwalde și Buffalo), producătorii de top JJ Abrams („Lost”), Shonda Rhimes („Bridgerton”) și regizoarea de la Lucasfilm, Kathleen Kennedy au conceput, semnat și difuzat (alături și de alte vedete de la Hollywood, precum Amy Schumer, Julianne Moore și Mark Ruffalo) o scrisoare deschisă în care îndeamnă filmele și emisiunile TV „să prezinte deținerea responsabilă a armelor și să limiteze scenele care implică copii cu arme de foc”.

Petiția a fost semnată de peste 200 de personalități de la Hollywood, printre care Jimmy Kimmel, Judd Apatow, Bill Lawrence, Damon Lindelof și Adam McKay. Acesta notează că armele „ocupă un loc proeminent în televiziune și filme în fiecare colț al globului, dar numai America are o epidemie de violență cu arme”.

Ce aspecte au fost consemnate în petiție:

Potrivit celor precizate în scrisoarea deschisă, atitudinile culturale față de fumat, conducerea în stare de ebrietate, centurile de siguranță și egalitatea în căsătorie s-au dezvoltat în mare parte datorită influenței filmelor și televiziunii, citează alephnews.ro

„Responsabilitatea constă în legile slabe privind armele, susținute de acei politicieni cărora le este mai mult frică de a pierde puterea decât de a salva vieți. Vrem să ajutăm la remedierea acestei probleme”, se spune în scrisoarea deschisă.

De asemenea, într-o scrisoare de la Brady Campaign, o organizație non-profit de control al armelor, se menționează:

  • „Este timpul să avem grijă de siguranța armelor”.
  • „Nu cerem nimănui să nu mai arate armele pe ecran. Îi rugăm pe scenariști, regizori și producători să țină cont de violența cu arme pe ecran și de cele mai bune practici în materie de siguranță a armelor”.

Astfel, măsurile propuse includ arătarea personajelor care își blochează armele în siguranță și ținerea de discuții înainte de filmare pentru a stabili dacă alternativele la arme pot fi folosite fără a „sacrifica integritatea narațiunii”.

Care este în prezent principala cauză de deces în SUA?

Armele de foc au depășit recent accidentele de vehicule cu motor , devenind astfel principala cauză de deces în rândul minorilor americani. Prin urmare, scrisoarea le-a cerut „colegilor din comunitatea creativă” să „limiteze scenele, inclusiv copiii și armele”.

Care este situația actelor de violență cu arme de foc?

  • În luna mai 2022, 10 persoane au fost împușcate și ucise într-un atac rasist asupra unui magazin alimentar din statul New York.
  • Tot în luna mai 2022, dar 10 zile mai târziu, 19 copii și 2 profesori au fost uciși într-o împușcătură în școală din Uwalde, Texas.
  • Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), un total de 4.368 de copii și adolescenți din Statele Unite cu vârsta sub 19 ani au murit din cauza armelor de foc în anul 2020.