International

Ucraina se comportă din ce în ce mai ostil față de Ungaria, consideră ministrul de externe Péter Szijjártó

Ucraina se comportă din ce în ce mai ostil față de Ungaria, consideră ministrul de externe Péter Szijjártó
Foto: capital.ro

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a încurajat pe ucraineni să oprească transporturile de petrol către Ungaria, scrie portalul ungar Origo.

După cum se ştie, The Washington Post a scris zilele trecute, invocând documente ale serviciilor secrete, că președintele ucrainean ia în considerare să arunce în aer Conducta Prietenia pentru a dăuna economiei ungare.

La ameninţările legate de conducta de petrol a reacţionat din partea Guvernului ungar ministrul de externe. Péter Szijjártó a afirmat că până când Ucraina nu își va schimba atitudinea, Ungaria nu va lua parte la deciziile legate de  sancţiuni şi de transporturile de arme plătite prin Fondul european de pace.

Un fel de șantaj

Potrivit sursei ungare, pe 15 mai, directorul general al societăţii UkrTransNafta a trimis companiei MOL o notă în limba rusă în care susţine că restricțiile privind produsele agricole ucrainene sunt considerate prea stricte și că ungurii nu sunt deschiși pentru relaxarea în continuare a reglementărilor.

Potrivit lui Volodimir Tsependa, partea ucraineană a primit mesajul de la Ursula von der Leyen, de la Bruxelles: dacă ungurii abordează în acest mod problema, atunci ar trebui să oprească livrările către Ungaria. Toate acestea au fost apreciate de conducerea companiei MOL ca fiind un șantaj clar şi din acest motiv, așa cum scrie şi portalul Origo, nu dorește să poarte negocieri directe cu partea ucraineană, deoarece atunci ar lăsa loc pentru un șantaj şi mai mare. Ucraina se comportă din ce în ce mai ostil față de Ungaria, a precizat Péter Szijjártó.

„Având în vedere amenințarea de a arunca în aer conducta de petrol Prietenia, cred că ‘sentimentul că ajunge cu aceste ameninţări’ este justificat. Poporul ungar a plătit şi până acum prețul acestui război,  iar acum așteptarea este ca o dată cu măsurile de sancționare și cu creșterea cuantumului Fondului european de pace, poporul ungar să plătească și mai mult pentru acest război, deși nu are nicio responsabilitate pentru acest război”, a subliniat şeful diplomaţiei ungare.

Presiune politică sporită

The Washington Post a scris anterior, referindu-se la scurgerea de informații secrete de la Pentagon, că preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit cu unul dintre omologii săi despre aruncarea în aer a Conductei Prietenia, pentru a pune economia ungară şi guvernul condus de Viktor Orbán într-o situație dificilă.

Chiar dacă articolul american a stârnit un amplu ecou în presa mondială, se pare că a scăpat atenţiei preşedintelui Comisiei Europene, într-un mod ciudat. Ursula von der Leyen a reacționat luni cu tăcere confuză și cu un râs forțat, când mass-media a întrebat-o ce părere are despre planul preşedintelui Volodimir Zelenski. Până la urmă, președintele Comisiei Europene a spus doar că nu a auzit de acest caz.

Comisia Europeană și conducerea UE încalcă încet toate normele Uniunii Europene, scrise și nescrise, potrivit Radio Kossuth din Budapesta. Ervin Nagy, analistul Institutului ungar de Cercetare „Secolul XXI”, a spus că este clar că toate regulile sunt ignorate de presiunea politică venită dinspre Bruxelles. „Din cauza exercitării presiunii politice sunt puse acum în paranteză acele valori de bază care se referă la faptul că tratatele de bază ale UE sunt încălcate în mod sistematic, astfel că există pericole serioase pentru civilizaţie, pe lângă faptul că funcționarea UE însăși a fost pusă între paranteze”, a explicat Ervin Nagy.

Referitor la aruncarea în aer a Conductei Prietenia, televiziunea publică ungară M1 a contactat și Ambasada Ucrainei la Budapesta, prin e-mail, dar până acum nu a primit nici un răspuns.