International

Ucraina se pregătește de atac! În același timp, rușii par să fie luați prin surprindere

sursă foto: Getty Images

Șanțurile antitanc din apropierea orașului Polohy, ocupat în sud-estul Ucrainei, se întind pe o distanță de 30 km. În spate se află rânduri de baricade din beton cu „dinți de dragon”. Mai în spate sunt tranșee defensive unde vor fi poziționate trupele rusești.

Apărările vizibile în imaginile din satelit preluate de Capella Space fac parte dintr-o vastă rețea de fortificații rusești care coboară din vestul Rusiei prin estul Ucrainei și până în Crimeea, construită pentru a fi pregătită pentru un atac ucrainean major. Mii de soldați ucraineni s-au antrenat în Occident pentru a utiliza diferite mijloace militare pe câmpul de luptă în mod combinat, înaintea unei contraofensive despre care oficialii ucraineni spun că va veni atunci când forțele sale vor fi pregătite.

Reuters a analizat imagini din satelit cu mii de poziții defensive atât în interiorul Rusiei, cât și de-a lungul liniilor de front ucrainene, care arată că este cel mai puternic apărată în sudul regiunii Zaporizhzhia și la poarta de intrare în Peninsula Crimeea. Șase experți militari au declarat că apărarea, construită în cea mai mare parte în urma avansurilor rapide din toamnă ale Ucrainei, ar putea îngreuna situația de data aceasta și că progresul va depinde de capacitatea sa de a desfășura operațiuni complexe și combinate în mod eficient, scrie Reuters.

Dinamica războiului

„Nu este vorba de numere pentru ucraineni. Este vorba de capacitatea lor de a face acest tip de război, operațiuni combinate de arme?”, a declarat Neil Melvin, analist la Royal United Services Institute (RUSI). „Rușii au arătat că nu pot face acest lucru și s-au întors la vechea lor metodă sovietică de uzură”.

O contraofensivă ucraineană ar putea schimba dinamica unui război care a încetinit și s-a transformat într-o sângeroasă bătălie de uzură, iar experții militari spun că lungimea frontului ar putea întinde apărarea Rusiei.

Dacă Kievul poate recâștiga controlul asupra sudului, ar putea redobândi accesul neîngrădit la rutele sale de export din Marea Neagră, într-un moment în care Rusia a semnalat că ar putea închide coridorul de cereale. Este posibil ca Ucraina să nu primească prea curând o altă injecție mare de echipamente blindate din partea Occidentului, ceea ce pune presiune asupra Kievului pentru a recuceri cât mai mult teren posibil în cazul în care sprijinul militar începe să se diminueze, spun experții militari.

„Am curățat cea mai mare parte a stocurilor din Occident”, a declarat Melvin. „Va fi nevoie de câțiva ani pentru a reconstrui. Cred că aceasta este marea oportunitate (a Ucrainei) de a face presiuni”.

Ministerul ucrainean al Apărării nu a răspuns la un răspuns scris pentru a comenta despre o eventuală contraofensivă.