Actual

UDMR agită apele în coaliţie. Ministrul Dezvoltării acuzat că nu a gestionat bine programul „Anghel Saligny”

UDMR agită apele în coaliţie. Ministrul Dezvoltării acuzat că nu a gestionat bine programul „Anghel Saligny”
foto: Facebook Cseke Attila

UDMR devine o problemă din ce în ce mai mare în actuala Coaliţie şi în special ministrul Dezvoltării Cseke Attila. Acesta este arătat cu degetul, atât de liberali, cât şi de social democraţi. Nemulţumirile sunt legate de împărţirea banilor din programul „Anghel Saligny”.

UDMR agită apele în coaliţie. Ministrul Dezvoltării acuzat că nu a gestionat bine programul „Anghel Saligny”

Săptămâna aceasta a fost una de foc pentru primarii şi preşedinţii Consiliilor Judeţene ai PNL şi PSD. Două şedinte, acelaşi subiect. În şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL, ţinută de premierul Nicolae Ciucă la Vila Lac, liberalii i-au transmis acestuia că ministrul Dezvoltării a gestionat foarte prost noul PNDL, de la comunicarea ca majoritatea UAT-urilor să solicite bani pentru proiecte până la modul de împărţire a finanţării pe judeţe, fără a ţine cont aşa cum ar fi trebuit de mărimea acestora. Mai mult, potrivit surselor de la vârful PNL, Cseke Attila nu ar fi ţinut cont că unele proiecte puteau să se încadreze pe POIM, chiar dacă acesta era cu finanţare europeană, deci controlaţi de Bruxelles.

Liberalii îl vor pe Cseke Attila chemat la şedinţă

Liberalii i-au propus lui Nicolae Ciucă să-l cheme într-o şedinţă pe ministru, ca să le dea explicaţii pe „Anghel Saligny”, dar şi ca să explice de ce a întârziat atât de mult actul normativ pe ajustarea valorilor din contractele de investiţii publice.

Liberalii au avut un motiv de supărare şi pe şeful lor de partid. Aceştia se aşteaptau ca şi un secretar de stat al PNL să aibă delegate atribuţii în ceea ce priveşte gestionarea „Anghel Saligny”, dat fiind că înainte de reorganizare doar secretarii PSD aveau aceste responsabilităţi. Distanţarea PNL de UDMR a început din toamna trecută, moment în care liberalii ar fi dorit ca Ministerul Dezvoltării să fie preluat de ei. La acel moment, UDMR a ameninţat cu ieşirea de la guvernare.

Tensiuni sunt şi în PSD. Aleşii locali îi cer socoteală lui Marcel Ciolacu

Mari nemulțumiri legate de implementarea programului „Anghel Saligny” şi de cum s-au împărțit banii sunt şi în PSD. Primarii şi preşedinţii CJ ai PSD s-au aflat şi ei la Bucureşti în această săptămână.

„Nu este normală această împărţire, trebuia făcută în funcţie de numărul de locuitori şi atunci cu siguranţă ar fi fost o împărţire echitabilă. Sumele sunt insuficiente. Am programat o întâlnire cu preşedintele CJ şi cu primarii săptămâna viitoare astfel încât să vedem exact care sunt sumele depuse în total pe judeţul Brăila şi care sunt sumele alocate”, a declarat Marian Dragomir, primarul Brăilei, la știrile TVR.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a încercat să-i liniştească pe aleşii locali spunându-i edilului de la Brăilă că „nu poţi să compari judeţul Brăila cu judeţul Suceava”. Cel mai în măsură este ministrul Dezvoltării, a spus Marcel Ciolacu, despre modul în care au fost împărţiti banii în programul Anghel Saligny.

Un alt subiect în care UDMR  a fost considerată oaia neagră a coaliţiei a fost cel legat de intonarea imnului Ţinutului Secuiesc la meciul România-Ungaria, meci la care a participat şi ministrul Mediului, Tanczos Barna şi care a stat în tribuna echipei adverse. Vicepremierul Sorin Grindeanu, prim-vicepreşedinte al PSD a ieşit cu critici publice la adresa UDMR.